Головна » 2021 » April » 8 » Зі збірки Іваничівського музею: бивень мамонта
10:39
Зі збірки Іваничівського музею: бивень мамонта
Зі збірки Іваничівського музею: бивень мамонта

Унікальним експонатом відділу археології Історичного музею смт Іваничі є бивень мамонта періоду кам’яної доби, палеоліту. Він викликає чи не найбільший інтерес серед відвідувачів.

Мамонти мешкали на землі протягом тривалого часу. Жили стадами й чудово почувалися в тогочасному суворому світі завдяки довгій шерсті та запасам підшкірного жиру. Харчувалися будь-якою доступною рослинністю: травою, листям, гіллям. Жили довго – 60-70 років.

Полювання на мамонтів за верхньопалеолістичної доби було основою мисливського господарства у північних регіонах сучасної України. Первісні люди вживали м’ясо мамонтів у їжу, а кістки та бивні правили за основу примітивних жител та за матеріал для виготовлення мистецьких виробів.

Великий уламок бивня з музейної експозиції віднайшли Микола Примак і Анатолій Повх у 2005 році  в селі Шахтарське поблизу Нововолинська. До музею унікальну знахідку передали начальник пожежної частини 24 Олександр Хом'як та начальник РВ УМНС Валерій Пех.

Структура поверхні бивня неоднорідна, шорстка, пластична, покрита глибокими і не глибокими поздовжніми тріщинами. Кінець бивня зрізаний. Розмір в діаметрі сягає 15 см, довжина – 75 см, вага – 15 кг.

Більш детальну інформацію про цікавий експонат можна дізнатись, завітавши до музею. Завжди раді відвідувачам!

Джерело: Історичний музей смт. Іваничі

Категорія: Іваничівський народний історичний музей | Переглядів: 227 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]