Головна » 2021 » April » 1 » Зберегти і розвивати, – голова Волинської облради про долю Торчинського музею
13:49
Зберегти і розвивати, – голова Волинської облради про долю Торчинського музею
Зберегти і розвивати, – голова Волинської облради про долю Торчинського музею

Питання вивчала постійна комісія облради з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на сьогоднішньому черговому засіданні.

Музей у Торчині створювався в період з 2003 до 2007 років у приміщенні колишнього селищного універмагу. Справою опікувався Почесний громадянин Волині, музеєзнавець, історик та краєзнавець Григорій Гуртовий. Тож цілком заслужено в наш час заклад називається Торчинський народний історичний музей ім. Г.О. Гуртового.

Музей є комунальною власністю Торчинської територіальної громади. В кінці минулого року місцеве керівництво звернулося до обласної ради з клопотанням приєднати Торчинський музей до структури Волинського обласного краєзнавчого музею.

Мотивацію громади на засіданні майнової комісії озвучив заступник Торчинського селищного голови Олександр Пиза. Він переконує, що в бюджеті громади немає достатніх коштів для належного фінансування музею такого високого рівня, як у Торчині. Крім того, пан Пиза запевняє, що в селищі немає і спеціалістів відповідного фахового рівня, які могли би забезпечувати розвиток закладу. «Цей музей не можна назвати закладом локального регіонального рівня, бо в його експозиції багато серйозних артефактів. Цей заклад потрібно включати до обласних туристичних маршрутів», – додав посадовець.

Між тим, директорка Волинського обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко запевняє, що в Торчині є спеціалісти, які  готові професійно працювати в музеї, але місцева влада пропонує їм невеличку зарплату.

Оксана Важатко пояснила, що процес приєднання Торчинського музею до обласного краєзнавчого є юридично складним. «Згідно із Законом України «Про музейну справу», такий музей, за погодженням з Міністерством культури, треба спочатку ліквідувати чи реорганізувати. Відомо, що Торчинська територіальна громада зверталася з відповідним клопотанням до Мінкульту, але позитивної відповіді не отримала. Є принципова позиція в цьому питанні Міністра Олександра Ткаченка. Рішенням обласної ради здійснити передачу музею - неможливо. Окрім цього, мені видається, що територіальна громада мала би гордитися тим, що має такий музей з неймовірною колекцією і розвивати його», - висловила свою позицію директорка краєзнавчого музею.

Голова обласної ради Григорій Недопад запевняє, що головна представницька влада області юридичних помилок не допускатиме. Водночас, він погоджується з тим, що залишати Торчинську територіальну громаду наодинці з вирішенням проблем з музеєм не варто. «Музей Гуртового має всеукраїнське значення. Потрібно зробити все, аби зберегти цю спадщину», – зауважив голова облради. Він пропонує детальніше вивчити питання із залученням різногалузевих спеціалістів та прийняти виважене рішення.

Таку пропозицію підтримав начальник відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату обласної ради Михайло Імберовський. Він також рекомендує відповідним підрозділам виконавчої влади області зробити всі необхідні кроки для того, щоби Торчинський музей фігурував в обласних туристичних маршрутах.

Крім цього, посадовець вважає, що «золотою серединою» вирішення проблеми могло би бути співфінансування Торчинського музею з обласного бюджету, без зміни права власності. Для цього потрібно внести зміни у відповідні регіональні програми та передбачити фінансовий ресурс в обласній казні.

Голова постійної комісії Роман Микитюк запропонував колегам дослухатися до позицій голови облради Григорія Недопада та керівника майнового відділу Михайла Імберовського. Комісія рекомендувала детально вивчити всі варіанти функціонування Торчинського народного історичного музею ім. Г.О. Гуртового та знайти можливості надання субвенції з обласного бюджету Торчинській територіальній громаді для спіфінансування місцевого музею.

Попередньо на необхідності збереження Торчинського народного історичного музею імені Г. О. Гуртового наголосила в своїх рекомендаціях постійна комісія з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку .

Джерело: Волинська обласна рада

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 146 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]