Головна » 2016 » August » 26 » Затурцівський музей відсвяткував своє п’ятиріччя
15:14
Затурцівський музей відсвяткував своє п’ятиріччя
Затурцівський музей відсвяткував своє п’ятиріччя

22 серпня 2011 року відбулось велелюдне урочисте відкриття Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського.

Минуло п'ять років, і знову в експозиційних, виставкових залах зібралась велика кількість відвідувачів нашого закладу. Їх покликало дві вагомих дати: 25-та річниця Незалежності України і п'ятиріччя музею. На свято під символічною назвою “Шляхетське зібрання в домі Липинських” прибули наші друзі і прихильники, керівництво обласного краєзнавчого музею та очільники району і села, викладачі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки і педагоги місцевих шкіл, видавці і меценати, громадські діячі й артисти, журналісти і художники, автори виставок, працівники музею і члени осередку Просвіти “Джерело”. Серед найвідоміших гостей — професори СНУ імені Лесі Українки Микола Кучерепа, Валерій Бортніков, Людмила Стрільчук, яка очолює Волинську обласну організацію Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка, доцент Євгенія Ковальчук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, відомий педагог, письменниця і громадська діячка Олеся Ковальчук, директор видавництва “Ключі” Дмитро Головенко, заслужена артистка України Галина Кажан, знана журналістка і письменниця Валентина Штинько й самобутній художник, філософ, педагог вищої школи, дизайнер Орест Хмельовський, співоче тріо з Луцька “Віра, Надія, Любов”, молода талановита скрипалька з Києва Іванна Ворошилюк.

Програма свята була насичена різноманітними елементами. Урочистість відкрив завідувач музею Віталій Кушнір, привітавши присутніх з прийдешнім величним державним святом. Він запросив на відкриття виставки художніх робіт Ореста Хмельовського “Моя Волинь, мої Карпати”, яка вразила присутніх не лише багатством барв і високою технікою виконання, а й своєрідною інтерпретацією, здавалось би, буденних українських пейзажів, у яких проглядається щира, непідробна синівська любов. Своїми враженнями поділились педагог Олеся Ковальчук, дружина художника Валентина Штинько, молода мисткиня Ксенія Дацюк, музейник Євгенія Ковальчук, голова Локачинської райради Борис Ковальчук. На завершення імпрези промовляв сам автор. А сюрпризом для талановитого подружжя Хмельовських стала пісня Наталі Гатальської на слова Валентини Штинько у виконанні співачки і музиканта Галини Савельєвої під акомпанемент гітари “Терновая хустка”.

Гості оглянули збагачену музейну експозицію, поспілкувались з майстринями, авторами виставки “Цей шляхетний світ мережива” Ларисою Кошицькою, Вірою Троць, Ганною Ханзерук, Русланою Тарасюк, Галиною Скорупською.

У конференц-залі Віталій Кушнір виступив з доповіддю “В'ячеслав Липинський про українську шляхту і її роль у суспільному житті”, а кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук, яка була одним з керівників групи музейників та оформлювачів експозиції, розповіла про історію створення Затурцівського музею. Гостям було запропоновано відеоперегляд цих подій, а також інших буднів і свят музею.

Колектив затурцівських музейників відзначено подякою управління культури Волинської облдержадміністрації та грамотою Волинського краєзнавчого музею.

З вітальними словами виступили Валерій Бортников, громадський активіст з Луцька Анатолій Лесик, поетеса Галина Ушакова та інші. Своєрідно привітали ювілярів митці: Галина Кажан прочитала “Притчу про красу” Івана Франка, нагадавши, що В'ячеслав Липинський спілкувався з великим поетом, Іванна Ворошилюк, стверджуючи, що саме фестиваль “Материнська пісня” у Затурцях надихнув її на творчість, виконала на скрипці варіації на тему “Майдан гідності”, а вокальне тріо з Луцька у складі Надії Поліщук, Галини Савельєвої і Тамари Михалевич подарувало затурцівським музейникам їх улюблений романс “О соловію”.

Ще однією яскравою сторінкою свята стало урочисте відкриття дитячого майданчика з гойдалками, “гіркою”, “пасікою” та “сухим” струмочком, клумбами і лавочками в парковій зоні музею. На це свято прибула велика кількість сільської дітвори, адже в оформленні цього куточка, крім музейних працівників і дорослих сусідів, брали участь і самі діти. На екскурсію парком запросила гостей науковий співробітник Віра Чопко.

Музейне свято закінчилось автографами гостей та фотографуванням представниць прекрасної половини людства в авторських капелюшках від Лариси Кошицької.

Наталя Гатальська,
провідний науковий співробітник
Затурцівського меморіального музею В'ячеслава Липинського

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 1073 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 2.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]