Головна » 2011 » Серпень » 22 » У с. Затурці Локачинського району урочисто відкрито меморіальний музей В’ячеслава Липинського.
16:31
У с. Затурці Локачинського району урочисто відкрито меморіальний музей В’ячеслава Липинського.
У с. Затурці Локачинського району урочисто відкрито меморіальний музей В’ячеслава Липинського.
22 серпня 2011 року, за участю представників місцевої влади, науковців, громадських та політичних діячів, громади села та засобів масової інформації, відбулося урочисте відкриття Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського. У родинному будинку садиби Ліпінських створено єдиний в Україні і світі музей відомого історика, політолога і державного діяча початку ХХ століття, уродженця Волині В’ячеслава Липинського.
29 травня 1995 року Волинським обласним управлінням культури було видано наказ про організацію в колишній садибі Ліпінських в с. Затурці меморіального музею В’ячеслава Липинського, відділу Волинського краєзнавчого музею. Розпочались ремонтно-реставраційні роботи по відновленню двоповерхової будівлі 30-х років ХХ століття та пристосування її під музей. Науковці музею налагодили стосунки з родичами В.Липинського у Польщі, зав’язали листування з Президентом Східно-Європейського дослідного інституту імені В. К. Липинського у США, зібрали значну кількість експонатів.
Відновлювальні роботи розпочались ще у 2002 році. Відтоді по 2010 рік було освоєно 1400 тис. грн. Реставрація відбувалась дуже перманентно. Борис Клімчук, рік тому, очоливши облдержадміністрацію, у своїй діяльності виокремив пріоритет – відновити та повернути до життя музей. У 2011 році Волинь на ці цілі отримала субвенцію з Державного бюджету, а це – близько 2400 тис. грн. За короткий термін справу завершено.
Усіх присутніх із знаковою подією як для нашої області, так всієї України привітав голова облдержадміністрації Борис Клімчук: „Сьогодні презентуємо для відвідувачів музей-садибу В’ячеслава Липинського. Після тривалого відновлення музей працює. Зробити ще треба багато і ми зробимо усе, аби Затурці стали ще одним культурним та духовним центром Волині поряд з Колодяжним, Володимиром і Зимним”.










































„Липинський походив із польської шляхетської родини. Він мав не лише блискучу освіту, а й був глибоким мислителем. Для українців В’ячеслав Липинський був, є і буде оригінальним і водночас великим інтелектуальним авторитетом. Завдяки йому українці змогли побачити свої вади, які не давали їм стати повноцінною державною нацією”, – наголосив Борис Клімчук.
Голова облдержадміністрації Борис Клімчук від імені всієї волинської громади подякував Прем’єр-міністру України Миколі Азарову та керівникам профільних міністерств за субвенцію, яка допомогла пришвидшити процес відновлення музею.
Борис Клімчук, вітаючи усіх присутніх з Днем Незалежності України, висловився словами Великого Українця – В’ячеслава Липинського: „Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути”. Ці слова, – наголосив голова облдержадміністрації, – знову набувають особливого звучання напередодні 20-ї річниці Незалежності України”.
Голова облдержадміністрації поінформував присутніх про те, що цьогоріч з його ініціативи засновано щорічну обласну іменну Премію в галузі суспільних наук імені В’ячеслава Липинського. Її перші номінанти сьогодні отримали свої відзнаки, зокрема: першу Премію - директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, другу - кандидат історичних наук, старший викладач кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн Волинського національного університету імені Лесі Українки Олег Разиграєв та третю – завідувач Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського – відділу Волинського краєзнавчого музею Віталій Кушнір.































































Борис Клімчук подякував усім причетним за відновлення музею В’ячеслава Липинського, а будівельникам вручив відзнаки облдержадміністрації.
Голови облдержадміністрації і облради у дарунок музею передали два рушники, що були вишиті жінками з Полісся ще у далекі тридцяті роки минулого століття.
З нагоди відкриття музею заступник директора науково-дослідного інституту пам'яткоохоронних досліджень Андрій Гусак зачитав вітальну листівку від імені Міністра культури України Михайла Кулиняка. Надійшла вітальна адреса і від родини Липинських, що проживають у містах Гданськ і Краків Республіки Польща.
Голова облдержадміністрації разом з гостями свята оглянув експозицію музею та етнографічну виставку.


















































































































































 
Довідково: Згідно наукової концепції музей має чотири експозиційні, виставковий і конференц зали. Експозиція музею розкриває історико-етнографічне тло середовища, в якому жила родина Ліпінських у Затурцях на Волині, родовід, господарський та селекційний доробок родини; життєвий шлях В’ячеслава Липинського; його громадсько-політичну, державну та наукову діяльність. Відтворено фрагменти інтер’єрів будинку „Кабінет Станіслава Ліпінського”, „Вітальня”, „Кабінет В’ячеслава Липинського”. Експозиція охоплює хронологічний період тривалістю 100 років – з 1839 по 1939 роки.
На Волині пошанування пам’яті Великого Українця – В’ячеслава Липинського відбуваються постійно. Це – щорічні читання В.Липинського, наукової конференції, урочисті академії, поминальні відправи. Крім пам’ятника на могилі, встановлено меморіальні дошки на колишньому будинку Володимира Липинського в Луцьку по вул. Б.Хмельницького, 10 та на приміщенні Затурцівської ЗОШ, яка носить ім’я В’ячеслава Липинського. На його честь названо головну вулицю в рідному селі. Ім’я В’ячеслава Липинського присвоєно Волинському Інституту МАУП.
 
Прес-служба Волинської облдержадміністрації
Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 1127 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]