Головна » 2016 » November » 22 » Захід-портрет «Антон Коновалюк: зернини духовності, віддані Україні»
12:26
Захід-портрет «Антон Коновалюк: зернини духовності, віддані Україні»
Захід-портрет «Антон Коновалюк: зернини духовності, віддані Україні»

Так називався тематичний захід, який відбувся у стінах Білостоцької загальноосвітньої школи Луцького району і був присвячений уродженцю села Білосток Антону Івановичу Коновалюку – членові Наукового товариства імені Тараса Шевченка, діячеві «Просвіти», борцеві за незалежність України, краєзнавцю, поету. У жовтні нинішнього року виповнилася 115-а річниця від дня його народження й саме до цієї дати автором замітки був проведений тематичний захід-портрет.

Символічно, що відбувався він у сільській школі Білостока, частина якої побудована завдяки зусиллям А.Коновалюка ще 1933–1936 рр. Це він організував громадську толоку, самостійне виготовлення цегли, зведення будівлі і т.д. Такі факти були особливо цікавими для учасників заходу, якими стали педагогічний колектив, учні молодших і середніх класів школи.

Розповідь підкріплювалася презентацією світлин і документів з архіву Торчинського історичного музею, а також декламацією віршів Антона Івановича, до чого учні підготувалися заздалегідь. Разом з учителем музики діти виконали пісню про козацтво Волині на слова Григорія Гуртового, який добре знав і поважав останнього.

У поезіях, які за стилем написання подібні до Кобзаревих дум, А.Коновалюк перелив переживання за долю рідного краю, переспівав власну нелегку долю, віддану служінню українській справі. Зокрема, учасники дізналися про дитинство, яке припало на буремні роки Першої світової війни, участь у «Просвіті» та УПА, час важкого заслання в таборах Сибіру та інші цікаві сторінки біографії.

Відтак, крізь призму життя та діяльності непересічної особи – Антона Івановича Коновалюка, учні та вчителі мали можливість пізнати частинку вікової та насиченої фактами історії рідного краю.

Олександр Мельник,
директор ТНІМ ім. Г.О.Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 719 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]