Головна » 2021 » April » 12 » З колекції Камінь-Каширського музею: борть
11:10
З колекції Камінь-Каширського музею: борть
З колекції Камінь-Каширського музею: борть

Чи знайомий Вам ось такий предмет? Це – борть (колода). Вона була віднайдена в урочищі Дубецьк, де в минулому знаходилося однойменне поселення. Виготовлена 1861 року. Це один з найцікавіших предметів Камінь-Каширського краєзнавчого музею.  Передав до музею Мазурик Павло, житель міста.

Борть. 1861 рік. Камінь-Каширський краєзнавчий музей

Борть – це найпростіший вулик, видовбаний у дерев’яній колоді, дуплянка для бджіл, яку навішують на дерево, або природне чи спеціально видовбане дупло в дереві, де живуть дикі бджоли.  Бортництво – це лісове бджільництво, а той, хто займається бортництвом – бортник, бортняк. Навіть  ведмідь, який вибирає в лісі мед із бортей, називається  бортняком. Наші предки активно займалися цим промислом, позаяк мали з нього дохід. Бортництво охороняли закони «Руської правди» князя Ярослава і пізніше українське право XVIII ст.

Нині на Камінь-Каширщині деякі пасічники ще послуговуються бортнями. У  Анатолія Мачка із села Сошичне одна колода стоїть біля дому, а ще дві – в лісі.

Борть на подвір'ї Анатолія Мачка, село Сошичне. 2021 р.

Він пасічник зі стажем.  Має на господарстві до 60 вуликів, усі виготовив сам. Каже: «Пропадуть бджоли – пропаде людство». Адже ж саме бджоли є  найчисленнішою групою опилювачів в екосистемах, пов’язаних з квітами.

Якщо Вам закортіло побачити борть на власні очі, то завітайте до Камінь-Каширського краєзнавчого музею!

Джерело: Камінь-Каширський краєзнавчий музей

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 148 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]