Головна » 2013 » Листопад » 23 » ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ У ЛЮБОМЛЬСКОМУ МУЗЕЇ.
18:13
ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ У ЛЮБОМЛЬСКОМУ МУЗЕЇ.
ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ У ЛЮБОМЛЬСКОМУ МУЗЕЇ.
До Дня пам’яті жертв голодоморів 23 листопада у Любомльському краєзнавчому музеї відбулися вечір-реквієм «Криваве сонце понад стінами плачу», відкриття однойменної документальної виставки музею та книжкової виставки районної бібліотеки «Свічка плакала – в скорботі».


Під час відкриття виставки у музеї та проведення заходу-реквiєму до Дня вшанування пам’ять жертв голодоморів.

У вступному слові директор музею Олександр Остапюк представив гостей від влади – голову райдержадміністрації Олександра Дзядука, начальника відділу культури і туризму Володимира Дячука, начальника відділу освіти Василя Стрільчука, завідувач відділу внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Ростислава Міщука, начальника районного управління праці та соціального захисту населення Василя Веремчука.
Ведучі заходу, наукові працівники музею Юлія Демидюк та Юрій Фініковський ознайомили присутніх із фактами жахливих сторінок історії нашого народу – катастрофи, яка могла зупинити життя всієї нації, зачитали вірші відомих поетів, що торкаються цієї тематики та спогади очевидців трьох голодоморів – 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років.
Після тематичних розповідей о 16.00 було запалено свічку на вікні музею у знак вшанування пам’яті невинно вбитих українців. У всіх присутніх на заході в руці горіло по маленькій свічечці, що символізувало скорботу і вічну пам'ять.
Слово для виступу було надано голові райдержадміністрації Олександру Дзядуку, який закликав учасників заходу згадати у молитвах всіх тих, хто страждав і хто помер під час Голодомору, а також ніколи не допустити повторення схожих жахливих подій.
Начальник відділу освіти Василь Стрільчук поділився спогадами про долі своїх близьких. Житель міста Любомль, учасник визвольних воєн, репресований Дроздович Анатолій Васильович розповів про те, що він був свідком надання допомоги місцевими мешканцями голодуючим зі Східних областей України 1946-1947 рр.
Також у цей день за ініціативи та організації жителя м.Любомль, студента 2 курсу юридичного факультету Львівського університету Сергія Лончука у рамках заходів, присвячених до Дня голодоморів відбулося дві події:
демонстрація у залі музею фільму «Великий злам» автора та режисера Сергія Лисенка із серії «Невідома Україна» на тему голодомору;
акція «Запали свічку пам’яті» біля Меморіалу Борцям за волю України, створено композицію зі 150 свічок у вигляді хреста і напису «1932-33».


Композиція зi свічок, біля Меморіалу Борцям за волю у Любомлі у День вшанування пам’ять жертв голодоморів. Організатор – Сергій Лончук.

Біля Меморіалу горіло також кілька пластикових лампадок, які запалили свідомі жителі міста, імена яких, на жаль, невідомі.
Отже, про трагічні наслідки голодоморів, організованих комуністичним режимом, ми не маємо права забувати, зберігати святу пам'ять про невинно вбитих людей, чию дух і волю радянська влада намагалася придушувати нелюдськими і жахливо жорстокими способами.
Олександр Остапюк,
директор Любомльського
краєзнавчого музею
Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 977 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]