Головна » 2013 » Листопад » 27 » Волинським депутатам показали Музей жертв тоталітарних режимів.
22:37
Волинським депутатам показали Музей жертв тоталітарних режимів.
Волинським депутатам показали Музей жертв тоталітарних режимів.
Депутатам Волинської облради показали, що можуть зробити з людьми прихильники методів інквізиції та репресій. Візит у музей жертв політичних репресій у Луцьку відбувся у рамках Дня депутата облради у середу, 27 листопада, – повідомляє ВолиньPost.
Як розповів голова Волинської облради Володимир Войтович, обранцям громади хотіли дати нагоду подивитися, як виконуються їхні рішення.



Зокрема, й те, що стосувалося створення музею історії тоталітаризму. Володимир Войтович нагадав, що створення музею було умовою передачі на баланс Волинського технікуму Національного університету харчових технологій приміщення колишнього обласного кіновідеомузичного підприємства.
 «Із запізненням, але зроблено. Це непроста робота, але зробили», – зазначив голова облради.
 «Цей музей буде вдосконалюватися відповідно до рекомендацій, які надають спеціалісти з краєзнавчого музею», – додав він.



За словами директора навчального закладу Ігоря Корчука, технікуму передали приміщення площею приблизно 1,5 тисячі квадратних метрів. Орієнтовно 8% від цього використали для створення музею. Решту використали для нового навчального корпусу. Так, у приміщенні, де зробили відділення готельно-туристичного обслуговування, навчається приблизно 250 студентів.
Як зауважив Ігор Корчук, для ремонту приміщення використали приблизно 1,5 мільйона гривень коштів зі спеціального фонду технікуму. Зокрема, витратили їх на перекривання дахів, внутрішній і зовнішній ремонти.
Вдалося привести до ладу не всі приміщення, які дали для користування технікуму в облраді. За словами Ігоря Корчука, залишилися ще гаражі, які згодом теж хочуть відремонтувати.
 Загалом же директор технікуму висловив подяку депутатам, що віддали це нерухоме майно кіновідеомузичного підприємства технікуму, а не бізнесменам.
Щодо музею Ігор Корчук зазначив, що ним займаються педагоги та студенти закладу, які навчаються на спеціальності готельно-туристичного обслуговування.
За словами директора музею Ніни Патрай, саме вони займаються пошуком архівних документів, аби поповнювати фонд.



Як зазначила працівник технікуму, історик Леся Стешенко, основна експозиція музею – про Луцьку тюрму. З її слів, знайти їх надзвичайно складно, адже у 1941 році, коли був відступ радянських військ з Луцька через напад німців, приблизно 4 тисячі в’язнів розстріляли, а за документами не дуже слідкували.
Так, із поповненням експозиції майже не допомогли як в обласному архіві, так і в архіві СБУ. Тож, за матеріалами звернулися до Львівського меморіального музею. У планах – пошукати документи у Німеччині.



Один із ініціаторів створення музею, депутат Волиньради Олександр Пирожик, зауважив, що саме розширенням експозицій і потрібно займатися керівництву музею і технікуму.
«Наше завдання, щоб максимальна кількість земляків знала, що в Луцьку такий музей є. Сюди повинні ходити в першу чергу освітяни, учні, студенти. Аби знати хроніку комуністичних інквізицій та репресій, які вчинялися щодо українського народу різними тоталітарними режимами», – зазначив обранець громади.
Категорія: Музей жертв тоталітарних режимів | Переглядів: 1019 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]