Головна » 2016 » November » 22 » Волинський краєзнавчий музей запрошує на виставку-інсталяцію «Рівновага»
11:52
Волинський краєзнавчий музей запрошує на виставку-інсталяцію «Рівновага»
Волинський краєзнавчий музей запрошує на виставку-інсталяцію «Рівновага»

23 листопада о 13.00 год. у приміщенні Волинського обласного краєзнавчого музею за адресою м.Луцьк, вул. Шопена, 20 відбудеться презентація Всеукраїнського проекту «Пересувна виставка творчих робіт людей, які постраждали від нацизму та тоталітаризму в п’яти містах України» на тему: «Війна та мир: діалог поколінь», що є третім з низки подібних ініциатив благодійної організації «Касталія-Фонд» (м. Київ), за підтримки Німецьким державним фондом «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» в рамках спеціальної програми «Місце зустрічі: діалог».

В нашій країні розпорядником коштів Фонду виступає ВБО «Турбота про літніх в Україні».

Контактна особа: Лазарук Валентина Самійлівна
Контактні дані: +380508248872, [email protected]

Виставка-інсталяція «Рівновага»

23 листопада о 13.00 год. у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбудеться презентація пересувної виставки-інсталяції творчих робіт людей, які постраждали від нацизму та тоталітаризму

Всеукраїнський проект «Пересувна виставка творчих робіт людей які постраждали від нацизму та тоталітаризму в п’яти містах України» є третім з низки подібних ініциатив благодійної організації «Касталія-Фонд» (м. Київ), що підтримані Німецьким державним фондом «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» в рамках спеціальної програми «Місце зустрічі: діалог».

В нашій країні розпорядником коштів Фонду виступає ВБО «Турбота про літніх в Україні».

Цільовою групою проекту є люди які постраждали від нацизму та тоталітаризму, насамперед, під час Другої світової війни. В фокусі проекту також молоде покоління українців, яке завдяки участі в творчих зустрічах має шанс вступити в безпосередній діалог поколінь, від людини до людини, почути історії життя людей старшого віку та переосмислити іх досвід.

Проект триває з серпня 2012 року. З того часу виставки пройшли в Києві, Миколаїві, Хмельницькому, Чернігові, Тернополі, Сімферополі, Черкасах, Івано-Франківську, Житомирі, Глухові. В усіх цих містах організації виставок передувала кропітка робота з налагодження діалогу між представниками старшого покоління та молоддю.

З вересня 2015 року наш проект прийшов у наступні п’ять регіонів України: Волинь (м. Луцьк), Полтава, Коломия, Тульчин та знову повернувся до Києва. В цих містах тривають творчі зустрічі між жертвами нацизму та молоддю, як правило – учнями художніх шкіл.

А з вересня 2016 року цими містами України крокує виставка з традиційною для проекту назвою «Рівновага», яку відвідають школярі під час вивчення трагічних сторінок нашої історії часів Другої Світової війни. Старші учасники зустрічей надали для нашої виставки свої творчі роботи. Діти намалювали своє відчуття життєвих історій, розповідей, які вони почули під час зустрічей.

Центральний простір інсталяції присвячено саме досвіду жертв фашизму та сталінізму. Цей досвід ми також чуємо з перших уст у коротких інтерв’ю-спогадах у фільмі Олександра Дірдовського «Рівновага жаху». Бачимо його в суворій графіці Володимира Куткіна.

Ми вдячні всім хто приймав участь у нашому проекті, а особливо волонтерам, які здійснювали пошукову роботу знаходячи свідків тих подій, та організовували зустрічі з молоддю. Це нелегка робота, яка вражає людей небайдужих до історії своєї Країни.

На Волині безпосереднім виконавцем проекту та співорганізатором виставки є Луцька міська громадська ветеранська організація «Спілка в’язнів – жертв нацизму», керівником якої є Голова правління Лазарук Валентина Самійлівна

До уваги відвідувачів виставки:

– Ви можете стати безпосередньо учасником цієї виставки:

– Створена «Стіна пам’яті», де ви зможете залишати свої спогади, чи спогади ваших рідних або знайомих, а також світлини (копії).

– Таким чином проект буде продовжуватись, а це і є жива історія країни, бо вона складається з історій життя її громадян.

Довідково:

БО «Касталія-Фонд» працює з 1996 року. Основною метою діяльності є сприяння розвитку психосоціальної реабілітації та адаптації засобами творчості, допомога художникам з проблемами психічного здоров’я, інтеграція їх в суспільство. БО «Касталія-Фонд» на сьогодні є організатором понад 60 художніх виставок в різних містах України.

З 2012 року БО «Касталія-Фонд» – активний учасник програми „Місце зустрічі – Діалог», яка реалізується в Україні завдяки (AFG) Фонду «Пам'ять, Відповідальність, Майбутнє».

БО «Касталія-Фонд» 050 92 777 55; [email protected] Ірина Пієвська

23 березня 2011 року створена Луцька міська громадська ветеранська організація „Спілка в’язнів – жертв нацизму» , яка об’єднує людей міста Луцька, що в роки Другої світової війни зазнали знущань від нацистських злочинців у концтаборах та на примусових роботах у фашистській Німеччині.

Одним з основних напрямків діяльності – захист законних соціальних, економічних, вікових та інших спільних інтересів членів організації – жертв нацизму та членів їх сімей. Найважливішим завданням є надання конкретної посильної допомоги жертвам нацизму, їх родинам; сприяння їх історичній, соціальній, моральній реабілітації; відродження та збереження історичних фактів подій ІІ світової війни.

В 2016 році був проведений конкурс творчих робіт дітей та молоді на тему «Війна та мир: діалог поколінь» в якому взяли участь учні художніх шкіл області, а саме Луцька та Ковельська художні школи та клас образотворчого мистецтва Маяківської дитячої музичної школи. Створювали шедеври мистецтва 23 дитини за спогадами семи учасників (Гіляровський В.А., Кушнірук Р.Г., Гайда.В.І., Батраченко М.П., Парфенюк М.С., Ніколаєв О.М., Бірук А.С.), які постраждали від фашизму та сталінізму під час Другої Світової війни.

За почутими історіями 25 художніх композицій з області увійшли в «Пересувну виставку творчих робіт людей, які постраждали від нацизму та тоталітаризму» .

Виставку-інсталяцію можна оглянути у Волинському краєзнавчому музеї з 23 листопада до 18 грудня 2016 року в дні роботи музею, крім вихідних - понеділка, суботи, з 09.00 до 17.00 год.

Основними партнерами виступали:
Луцька та Ковельська художні школи;
Клас образотворчого мистецтва Маяківської дитячої музичної школи;
Луцька міська рада;
Волинське обласне відділення української Спілки в’язнів-жертв нацизму;
Волинський краєзнавчий музей;
Громадські організації області.

У відкритті виставки беруть участь:
Пієвська Ірина Лазарівна
– Голова правління Благодійної Організації «Касталія – Фонд»
Король Ірина Іллінічна
Члени Луцької міської громадсько ветеранської організації „Спілка в’язнів – жертв нацизму»
Члени Ради ветеранів Княгининівської сільської ради
Волинське обласне управління освіти і науки
Луцька міська рада
Управління освіти Луцького міськвиконкому
Управління освіти Луцького району
Волинський краєзнавчий музей
Волинський обласний ліцей
Луцький педагогічний коледж
Луцький кооперативний коледж

Лазарук Валентина Самійлівна
– голова правління Луцько міської громадської ветеранської організації «Спілка в’язнів – жертв нацизму», керівник проекту
Парфенюк Маргарита Сергіївна – голова Волинського обласного відділення Української Спілки в’язнів – жертв нацизму, УБД
Батраченко Марія Павлівна – секретар Ковельської міської ради ветеранів війни та праці, куратор художнього факультету Університету ІІІ покоління,член спілки поетів Ковельщини «Творчий світ»
Ощепков Георгій Михайлович – голова обласної асоціації інвалідів та пенсіонерів області
Жаловага Олександр Степанович – голова правління громадської організації «Зірка надії»
Рузак Федір Володимирович – заступник голови обласної «Спілка Чорнобиль»
Стельмащук Людмила Андріївна – завідуюча бібліотекою № 5

Гурт «Дзвони Чорнобиля»(керівник Федір Рузак та Стельмащук Л.А.)

Контактна особа: Валентина Лазарук
Контактні дані: +380-50-824-88-72.
Ел.адреса: [email protected]

 

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 789 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]