Головна » 2015 » August » 25 » Волинські музейники долучилися до проекту «Імена Луцька»
12:09
Волинські музейники долучилися до проекту «Імена Луцька»
Волинські музейники долучилися до проекту «Імена Луцька»

   Як відомо, з Луцьком, який святкує своє 930-річчя, пов’язано чимало легендарних історичних постатей. І йдеться не лише про Лесю Українку чи князя Любарта. Насправді, зі слів краєзнавців та дослідників, їх у рази більше. Саме для того, аби познайомити краян з їхніми знаменитими «сусідами», і розпочав свою роботу проект «Імена Луцька».

   Його презентація за участю авторів відбулась у сквері «Зоряному» 23 серпня, – повідомляє Інформаційне агентство Волинські Новини.

   Серед авторів проекту – директор Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна, завідувач Музею Лесі Українки СНУ ім. Лесі Українки Тетяна Данилюк, головний хранитель Волинського краєзнавчого музею Наталя Пушкар, кандидат мистецтвознавчих наук СНУ Петро Шиманський, краєзнавці Володимир Шабаровський, Петро Троневич, Олександр Котис. А також – старший науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Ілона Несторук.

   Автор проспекту про найвідомішого караїмського вченого та письменника Авраама Фірковича Володимир Шабаровський, попри те, що знаменитий діяч народився 1787 року у Луцьку, популярність він здобув поза межами міста. Адже відповідно до документів, 1809 року Авраам Фіркович разом з батьками та дружиною проживав у селі Залав’я Млинівського району Рівненської області (неподалік від Луцька). Світову популярність він здобув після того, як довів власну теорію походження караїмів. І саме завдяки його праці караїми отримали такі ж права, як і православні піддані тодішньої Російської імперії.

   Не менш популярним, щоправда в іншій царині, став ще один лучанин – Вацлав Йозеф Земан. Його родина 1869 року переселилась на Волинь із Чехії. Батько був пивоваром, а тому не дивно, що син Вацлав унаслідував сімейну справу. Перший завод він звів 1888 року – це була невелика дерев’яна будівля, в якій працювали 5-6 робітників. До слова, основний корпус, а також виробничі цехи заводу працюють у Луцьку і донині. А пиво Земана п’ють у всьому світі. Цю історію дослідила Наталя Пушкар, яка і розповіла присутнім про знаменитого лучанина.

   Автори «Імен Луцька» зауважують, що насправді історичних постатей, які тим чи іншим чином були пов’язані з нашим містом – безліч. Проте, навіть про давно, здавалось би, знайомих людей, ми знаємо далеко не все. А тому проект буде працювати та розвиватись і надалі.

   До слова, лучани мають змогу безкоштовно отримати примірник з картками про відомих лучан у Центрі туристичної інформації абсолютно безкоштовно. Проте «акція» діє лише до тих пір, поки будуть в наявності вільні примірники.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 990 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]