Головна » 2016 » March » 3 » Виставку "Образ священний" презентували у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)
20:54
Виставку "Образ священний" презентували у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)
Виставку "Образ священний" презентували у Музеї волинської ікони (ФОТО, ВІДЕО)

   У Музеї волинської ікони відкрилася виставка "Образ священний". На виставці представлені 37 ікон XVIІІ-ХІХ ст., які були передані Волинському краєзнавчому музею управлінням СБУ у Волинській області у 2016 році.

   На відкритті виставки з вітальним словом виступили ректор Волинської духовної семінарії УПЦ Рустік Капауз та декан Луцька, настоятель церкви Холмської ікони Богородиці УПЦ КП о. Михаїл. Заступник голови Волинської обласної ради Роман Карпюк наголосив на важливості збереження духовних цінностей і повідомив про рішення обласної ради провести ремонт приміщення, яке передане Музею волинської ікони для облаштування фондосховищ і реставраційної майстерні. Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва розповіла про особливості ікон Нового часу, наголосивши на тому, що інтерес до пам'яток XVIII – поч. ХХ ст. особливо зріс в останні роки. Керівництвом Волинського краєзнавчого музею і управління Служби безпеки України у Волинській області був підписаний акт про передачу 33 ікон на постійне зберігання у музеї. Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк вручив подяку за співпрацю у збереженні культурних цінностей начальнику слідчого відділу управління СБУ у Волинській області Олександру Хитрику.

   До музею завітало багато відвідувачів – студенти, священнослужителі, працівники культури, які з інтересом оглянули виставку, жваво обмінювалися враженнями і висловлювали своє захоплення побаченим.

   Представлені на виставці твори репрезентують іконописну традицію Нового часу, яка вціліла у горнилі антирелігійної боротьби ХХ ст., коли масово знищувалися пам'ятки сакральної культури. Збережені ікони різноманітної тематики, професійного і народного рівня виконання.

   У творах майстрів відобразилась художня культура епохи і складний процес зміни мистецьких стилів – ренесансу, бароко, рококо, класицизму. Ікони синтезують у собі кращі традиції давнього візантійського іконопису, західноєвропейські іконографічні мотиви та національну самобутність. Ікони писалися у монастирських майстернях, великих іконописних центрах, академічних майстернях, окремими майстрами на замовлення і для продажу. Характерною ознакою ікон нового часу є їх піднесеність і святковість, яка досягалася використанням яскравих фарб, сусального золота, багатої орнаментики, різнокольорових емалей. У зазначений період іконописці захоплювались декоративними архітектурними і пейзажними мотивами та тонким мініатюрним письмом.

   Ікони "Дванадесяті свята" змальовують сцени земного життя Ісуса Христа і Богородиці, представляючи найважливіші свята православної церкви. Ікони "Успіння Богородиці" і "Воздвиження Чесного Хреста" доповнюють празниковий ряд.

   У групі Богородичних ікон бачимо як традиційні зображення Богородиці Одигітрії (Казанська) і Замилування (Володимирська, Федорівська), так і символічні образи - Богородиця Всіх скорботних радість, Віднайдення всіх загиблих, Богородиця Живоносне джерело.

   Особливою простотою і стриманістю, теплотою і ліричністю вирізняються ікони шанованих у народі святих – Миколая, Варвари, Іллі, Юрія Змієборця, архангела Михаїла, Пантелеймона, Зосими і Савватія.

   На виставці представлений єдиний храмовий образ Христос Вседержитель, який є зразком українського бароко XVIII ст., відреставрований у майстерні Волинського краєзнавчого музею (реставратор Лариса Обухович).

   Виставку "Образ священний" можна буде оглянути у дні роботи музею протягом двох місяців.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео ТРК "Аверс":

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 877 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]