Головна » 2017 » April » 7 » Виставку картин Ніни Фесенко відкрили у Володимир-Волинському музеї
12:15
Виставку картин Ніни Фесенко відкрили у Володимир-Волинському музеї
Виставку картин Ніни Фесенко відкрили у Володимир-Волинському музеї

6 квітня у Володимир-Волинському історичному музеї імені Омеляна Дверницького відбулася презентація виставки Ніни Фесенко «Духовне небо благословенної Волині».

Ніна Фесенко працює доглядачем у Торчинському народному історичному музеї імені Григорія Гуртового. Ніна Анатоліївна народилася у селі Буяни Луцького району. Любов до мистецтва, до прекрасного, до самовдосконалення вона перейняла від свого дідуся Миколи Куделі – знаного на Волині і в Україні шевченкознавця, колекціонера «Кобзарів». Дідусь навчав її, що якщо людина має талант, Божу іскру, то повинна творити, залишати після себе добрий слід у пам'яті нащадків.

Мрія навчатися у мистецькому закладі в Косові на Івано-Франківщині не здійснилася: як онуку «політично неблагонадійного дідуся» її не прийняли, тож займалася самовдосконаленням, навчалася у Луцькій школі мистецтв, працювала у Луцькому художньому комбінаті. Від 2004 року працює в Торчинському історичному музеї. Разом з колегами задумала цей мистецький проект, щоб показати які перлини сакральної архітектури є на Волині.

На виставці представлено 16 церков, пам'яток національного значення – з кожного району Волинської області. Володимирщина представлена Успенським собором.

На презентації виступили директор Торчинського музею Олександр Мельник, виконуюча обов'язки міського відділу культури Любов Нестерук, директор культурно-мистецького центру Катерина Петрович, голова міської спілки художників «Колорит» Наталія Нечипорук. Усі гарно відгукнулися про роботи пані Ніни, побажали їй творчого зростання.

Задушевним був виступ учня школи-інтернату Ростислава Баранського, який заспівав «Аве-Марія» (вчитель – Жанна Орендовська).

Звучала духовна поезія. Виставку оглянули студенти-художники з педколеджу імені А.Кримського. На виставці також презентуються світлини і архівні матеріали про Миколу Куделю, який за свою любов до України і Тараса Шевченка став жертвою політреперсій. Гості з Торчина подарували Володимир-Волинському музею книгу спогадів М.Куделі «Пекло Колими», матеріали про Г.Гуртового, історичну літературу. Володимирчани презентували мисткині квіти і колекцію гравюр Антоніо Чорпіти.

Ніна Фесенко має задум, щоб її виставка побувала у всіх музеях Волині, а нині працює над серією картин «Видатні волиняни».

Тож запрошуємо усіх до музею, щоб оглянути красу волинських храмів на полотні – виставка діятиме впродовж квітня.

Богдан Янович,
науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею

Категорія: Володимир-Волинський історичний музей | Переглядів: 791 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]