Головна » 2013 » Травень » 17 » Відкрито пам’ятну дошку першому директору Камінь-Каширського краєзнавчого музею Василю Кмецинському (ВІДЕО).
21:00
Відкрито пам’ятну дошку першому директору Камінь-Каширського краєзнавчого музею Василю Кмецинському (ВІДЕО).
Відкрито пам’ятну дошку першому директору Камінь-Каширського краєзнавчого музею Василю Кмецинському (ВІДЕО).
У переддень Міжнародного дня музеїв, 17 травня у Камені-Каширському було урочисто відкрито маморіальну дошку волинському краєзнавцю, першому директору і співзасновнику районного краєзнавчого музею Василю Михайловичу Кмецинському.





Створення пам’ятного знаку було ініційоване з нагоди 90-річчя від дня народження краєзнавця.
Автор меморіальної дошки – член Національної спілки художників України, член асоціації художників-монументалістів Італії, учасник багатьох художніх пленерів в Україні, Польщі, Туреччині, рівненчанин Петро Подолець.
Пам’ятний знак було відкрито за участі голови райдержадміністрації Івана Вовка, голови районної ради Віктора Суса, начальника управління культури облдержадміністрації Володимира Лисюка, міського голови Василя Бондаря. Зацікавила подія й учнівську молодь, громадськість міста і краю.







Щиро зворушені подією члени родини Кмецинських: про це говорив на святі син Василя Михайловича і Віри Григорівни Ігор Кмецинський.
Меморіальну дошку встановлено на фасаді приміщення краєзнавчого музею.
У виступах згадували про створення краєзнавчого музею в місті у 1980 році та про всіх, хто був причетний до цієї справи, про постійну і наполегливу експозиційну роботу, пошукову діяльність Василя Кмецинського, його краєзнавчі нариси і дослідження. Краєзнавець працював над створенням фонду вченого-шевченкознавця Євгена Шабліовського, який народився в Камені-Каширському, збирав відомості про життя родинни Косачів у Запрудді.
Василь Кмецинський – автор ряду публікацій на краєзнавчу тематику, зокрема: «Місто над Циром» (історико-краєзнавчий нарис), «Роман Мстиславович – засновник Каменя-Каширського та його навколишніх сіл», «Історія Каменя-Каширського», «Давнина, що відлунює в назвах» тощо.
У виконанні ансамблю районного будинку культури «Поліські веретена» звучали пісні про Полісся й ті, що були записані ним у селах Камінь-Каширщини.





Наталія Пась,
директор Камінь-Каширського
краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 1187 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]