Головна » 2016 » March » 29 » Відбувся конкурс читців історичної поеми Тараса Шевченка «Гайдамаки»
10:23
Відбувся конкурс читців історичної поеми Тараса Шевченка «Гайдамаки»
Відбувся конкурс читців історичної поеми Тараса Шевченка «Гайдамаки»

   Конкурс відбувався з нагоди Всесвітнього дня поезії, який відзначається 21 березня, і присвячувався творчості найвеличнішого національного поета, велета духу Тараса Григоровича Шевченка.

   Уже понад півтора століття звучить на українських землях невмируще, пророче Слово Кобзаря, закарбоване у всій його славетних творах – «Заповіт», «Кавказ», «Посланіє…», «Сон» та ін. Нинішнього року виповнюється 175 літ від часу завершення і публікації історичної поеми Т.Г.Шевченка «Гайдамаки», присвяченій героїчному козацько-селянському повстанню 1768 року. За головними ознаками цей твір відповідає жанру історичного роману, і вважається першим українським історичним романом у віршах.

   Захід проходив 24 березня в районному будинку культури. Участь у ньому взяли учні із 26 середніх навчальних закладів району, представивши 29 окремих виступів.

   Уміння конкурсантів оцінювали журі у складі якого були: завідуюча сектором культури Валентина Зінчук, головний режисер організаційно-методичного центру сектору культури Раїса Удод, методист Луцького районного методичного центру Ірина Редкоус, вчителі української мови і літератури ЗОШ с. Маяки та с. Городище-Друге Марія Міткевич і Микола Сидорчук.

   Розпочався захід із вступної промови директора Торчинського музею імені Григорія Гуртового Олександра Мельника та вітального слова виконуючого обов’язки начальника відділу освіти, молоді та з питань фізичної культури і спорту Олександра Томаченка. Промовці наголошували на важливості та символічності шевченківських творів, зокрема й «Гайдамаків», у піднесенні народного духу як у ХІХ – ХХ, так і ХХІ ст., зокрема, під час Революції Гідності та російсько-українського конфлікту на сході України.

   Надалі вся увага була присвячена учням-декламаторам, які представляли уривки Кобзаревого твору, вкладаючи у них власні відчуття та переживання.

   За результатами оцінювання переможцями стали:

 - гран-прі конкурсу - Левчук Каріна, учениця 9 класу ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Маяки ( за читання уривку із розділу «Лебедин»);

 - перше місце - Гадзінський Олексій, учень 11 класу ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Піддубці;

 - друге місце у Лось Олександри та Мартинюк Ангеліни із ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Ратнів;

 - третє місце журі віддало Ользі Семенюк, учениці 11 класу ЗОШ І-ІІІ ступеня с. Садів. 

    «Тематичними» номінаціями нагороджені: 
 - Міськевич Анастасія, учениця 9 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня с. Одеради, за артистичність у відтворенні художнього образу; 
 - Голованова Дарина, учениця 9 класу загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня с. Веселе, за високу декламаторську майстерність; 
 - Морозова Наталія та Дещинський Іван, учні Підгайцівського НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія», за оригінальність виконання твору; 
 - Білик Ірина, учениця 10 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня с. Рованці, за найкращу зовнішню передачу художнього образу.

   Голова журі Раїса Удод та завідуюча сектором культури Валентина Зінчук подякували за участь, нагородивши переможців конкурсу грамотами та пам’ятними подарунками – «Кобзарем», а також книгами шевченкознавця Миколи Куделі «Пекло Колими» і Григорія Гуртового «Торчин – передзвін віків».

   У позаконкурсних виступах твори на пошану Т.Г.Шевченка представили Білокурець Анастасія, учениця 9 класу Рокинівського навчально-виховного комплесу, та Дармовіс Максим, учень ЗОШ І-ІІ ступеня с. Промінь. За це учні були нагороджені книгами.

   Варто додати, що під час заходу його учасники та гості мали можливість ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Т.Г.Шевченка, про що розповідалося у виставці, підготовленій працівниками Торчинського музею імені Г.О.Гуртового. Окрему увагу на це звернула екскурсовод музею Алла Сахнюк, яка провела для учнів та вчителів тематичну екскурсію. На продовження автор цього повідомлення розповів про долю уродженця району, відомого шевченкознавця Миколи Куделі, демонструючи експонати зібраної ним колекції Шевченкіани.

   Відбуваючись в умовах творчого взаємообміну, конкурс дав можливість доторкнутися до окремих граней поетичного таланту Кобзаря, його невмирущого національного духу, який і в нелегкому сьогоденні виступає духовним стержнем нашої нації.

О. Мельник,

директор Торчинського народного історичного музею ім. Григорія Гуртового

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 971 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]