Головна » 2013 » Травень » 29 » Видано каталог-довідник „Миколай Крушевський і Волинь”.
17:00
Видано каталог-довідник „Миколай Крушевський і Волинь”.
Видано каталог-довідник „Миколай Крушевський і Волинь”.
Волинським краєзнавчим музеєм спільно зі Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки підготовлено і видано книгу Пахолок З.О. Несторук І. М. Миколай Крушевський і Волинь : каталог-довідник / Зінаїда Пахолок, Ілона Несторук. – Луцьк: Волинянин, 2012. – 156 с.; іл.
До каталогу-довідника включена інформація про генеалогію та науковий доробок видатного уродженця Волині лінгвіста Миколая Крушевського (1851–1887), його листи до І.В.Цвєтаєва та Яна Карловича, а також  перелік матеріалів про життя і творчу діяльність, які зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею.
Для науковців, викладачів, краєзнавців, студентів, усіх, кому цікава постать Миколая Крушевського.
 
Видання здійснене за фінансової підтримки ради з питань видавничої справи Волинської обласної державної адміністрації.
 
Від редактора
Історичне краєзнавство Волині неможливо уявити без постаті Миколая Крушевського, вченого зі світовим ім’ям, який народився в Луцьку, тут отримав початкову освіту. Дитинство провів у Ковелі та родинному маєтку матері у селі Солотвин, де познайомився з українським побутом і звичаями, куди приїжджав кожного літа на відпочинок, навчаючись у Холмі та Варшаві, а згодом працюючи у далекій Казані.
Зацікавлення цією постаттю однією з авторів пропонованого видання відбулося двадцять років тому під час проведення у Луцьку історично-краєзнавчої конференції «Минуле і сучасне Волині: Історичні постаті краю». Відтоді З. О. Пахолок докладає чимало зусиль для вивчення і популяризації життєвого і наукового шляху Миколая Крушевського. З цією метою дослідниця вивчала матеріали в різних архівах України, Росії, Польщі, бо, на жаль, особистий архів ученого не зберігся. Вона брала участь у міжнародних і конференціях, на яких виступала з доповідями, що містили новий біографічний матеріал, зокрема, їй вдалося віднайти два зображення вченого.
На особливу увагу заслуговує діяльність З. О. Пахолок, спрямована на перевидання і переклад наукових праць Миколая Крушевського. З. О. Пахолок є авторкою багатьох публікацій з краєзнавчої тематики, серед них значне місце посідають матеріали, присвячені видатному волинянину. Для того, щоб ім’я М. Крушевського було добре відомим в Україні і на Волині, виступає у засобах масової інформації, організовує і проводить заходи, пов’язані з дослідженням життя і діяльності видатного мовознавця, популяризує ім’я і твори М. Крушевського, якого можна поставити в один ряд з такими відомими краянами польського походження як Габріела Запольська, Юзеф Крашевський, Олександер Цинкаловський.
У пропонованому каталозі-довіднику чітко простежується думка про те, що Миколай Крушевський є представником науки, який об’єднує важливі аспекти історичних зв’язків українського, польського і російського народів.
Стаття «Постать Миколая Крушевського у родинному оточенні» написана З. О. Пахолок, яка віднайшла і опублікувала у Москві листування М. Крушевського з І. В. Цветаєвим та Я. Карловичем, уклала «Хронологію життя і наукової діяльності М. Крушевського» та список наукових праць видатного мовознавця. Доробок І. М. Несторук становить «Каталог матеріалів про Миколая Крушевського з фондів Волинського краєзнавчого музею» і відбірка двох блоків ілюстрацій.
Анатолій Силюк,
директор Волинського краєзнавчого музею,
заслужений працівник культури України
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 978 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]