Головна » 2017 » April » 21 » Великодні писанки Олени Пчілки
09:29
Великодні писанки Олени Пчілки
Великодні писанки Олени Пчілки

19 квітня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відкрилася виставка «Великодні писанки Олени Пчілки».

Традиція написання писанок існує давно і ховає у собі глибокий естетичний і сакральний зміст. Такий вид мистецтва не могла пропустити, не увіковічнивши на папері, така людина із всебічними захопленнями, як Ольга Косачева. Так вона підписалася як автор збірки «Украинский народный орнамент: вышивки ткани, писанки. Киев, 1876». На одному з аркушів розмістила кольорові замальовки 22 традиційних писанок і одну дряпанку. На семи з них – космогонічна тематика, сім представляють рослинну символіку, одна – воду, дві з геометричним орнаментом. Відтворена на яйцях колекція писанок є надбанням музею.

На виставці представлені також писанки колодяжненців, які переймали досвід писанкарства з покоління в покоління. До колекції писанок вписалося зібрання Великодніх листівок з обов’язковими атрибутами: паскою, крашанками і писанками, курчатками, біблійними сюжетами і неодмінним написом: «Христос Воскрес!» Саме так віталася Леся Українка у листах до рідних і знайомих. Якщо дозволяло здоров’я і обстановка – сама писала писанки. «Певне, вони тобі описували, як ми тут розговлялись у страсну суботу. Розговіни сі були найбільш похожі на шабас – якось тії свічки перед кожною тарілкою, тая риба… щось досить восточне. Ми з Уксусом писали писанки і тим справили певний ефект серед товариства» – писала письменниця у квітні 1898 року з Ялти матері.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Категорія: Колодяжненський музей Лесі Українки | Переглядів: 648 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]