Головна » 2016 » November » 25 » В обласному музеї відкрито виставку-інсталяцію «Рівновага»
15:35
В обласному музеї відкрито виставку-інсталяцію «Рівновага»
В обласному музеї відкрито виставку-інсталяцію «Рівновага»

23 листопада 2016 року, в рамках Всеукраїнського проекту «Пересувні виставки творчих робіт людей які постраждали від нацизму та тоталітаризму», у Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку-інсталяцію «Рівновага».

Відкриття виставки відбулося при допомозі благодійної організації «Касталія-Фонд» (м. Київ), що фінансуються Німецьким державним фондом «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» в рамках спеціальної програми «Місце зустрічі: діалог». В Україні розпорядником коштів Фонду виступає ВБО «Турбота про літніх в Україні».

Проект триває з серпня 2012 року. З того часу виставки пройшли в Києві, Миколаїві, Хмельницькому, Чернігові, Тернополі, Сімферополі, Черкасах, Івано-Франківську, Житомирі, Глухові.

Центральний простір інсталяції присвячено саме досвіду жертв фашизму та сталінізму. Цей досвід ми також чуємо з перших уст у коротких інтерв’ю-спогадах у фільмі Олександра Дірдовського «Рівновага жаху». Бачимо його в суворій графіці Володимира Куткіна.

В 2016 році був проведений конкурс творчих робіт дітей та молоді на тему «Війна та мир: діалог поколінь», в якому взяли участь учні художніх шкіл області, зокрема, міста Луцька та Ковельська художні школи, клас образотворчого мистецтва Маяківської дитячої музичної школи. Створювали шедеври мистецтва 23 дитини за спогадами семи учасників (Гіляровський В.А., Кушнірук Р.Г., Гайда В.І., Батраченко М.П., Парфенюк М.С., Ніколаєв О.М., Бірук А.С.), які постраждали від фашизму та сталінізму під час Другої світової війни.

За почутими історіями з 25 художніх композицій з області увійшли в «Пересувну виставку творчих робіт людей, які постраждали від нацизму та тоталітаризму» 7 робіт з 11 переможців по Україні, та Уляна Собець, як активний самостійний виконавець за картину «З кровинкою на чужині» за спогадами свого дідуся члена Спілки Новосада Миколи.

На Волині безпосереднім виконавцем проекту та співорганізатором виставки є Луцька міська громадська ветеранська організація «Спілка в’язнів – жертв нацизму» (голова правління – Лазарук Валентина Самійлівна).

Ви можете стати безпосередньо учасником цієї виставки – створена «Стіна пам’яті», де відвідувачі Волинського краєзнавчого музею мають можливість залишати свої спогади, чи спогади рідних або знайомих, а також світлини (копії) людей, котрі постраждали від нацизму чи тоталітарних репресій

 

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 652 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]