Головна » 2016 » November » 24 » В обласному музеї розкажуть про голод 1946 – 1947 років в радянській Україні
15:41
В обласному музеї розкажуть про голод 1946 – 1947 років в радянській Україні
В обласному музеї розкажуть про голод 1946 – 1947 років в радянській Україні

25 листопада о 13.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться презентація виставки «Масовий голод 1946 – 1947 років в радянській Україні» Національного музею «Меморіал жертв Голодомору»

Довідково:

Виставка Національного музею «Меморіал жертв Голодомору»
«Масовий голод 1946 – 1947 років в радянській Україні»
як обвинувачення політики злочинного комуністичного режиму

Виставка «Масовий голод 1946 – 1947 років в радянській Україні» розроблена до 70-их роковин масового голоду 1946 – 1947 років. Її метою є всебічне висвітлення його причин і наслідків, показ страждань українського селянства та тлі убогого життя різних верств населення у ці роки.

Особливу увагу на виставці приділено ролі керівництва СРСР і УРСР у розгортанні голоду, замовчуванні та приховуванні правди перед світовою громадськістю про голодування і масові смерті населення України тощо.

Науковою базою у підготовці виставки стали дослідження та наукові доробки О. Веселової, В. Кука, Ю. Шаповала, Р. Конквеста, В. Сергійчука та колективні праці науковців Інституту історії НАН України.

На 16 плакатах виставки представлено 60 документів та 50 фото з фондів ЦДАГО України, ЦДАВО України, ЦДКФФА України імені Г. С. Пшеничного, ГДА СБУ, ГДА МВС України, ГДА Гідрометереологічної служби України, Архіву Центру досліджень визвольного руху, а також свідчення очевидців.

Виставка побудована за проблемно-хронологічним принципом. Докладно висвітлюється повоєнна розруха, зокрема демонструються фотографії зруйнованих будівель, знищених війною сіл, ручної праці жінок-колгоспниць, використання на польових роботах корів замість техніки та робочої худоби. Окрему увагу приділено скороченню посівних площ, нестачі працездатного населення, викачці хліба одразу після звільнення території для потреб армії та регіонів Російської Федерації, що не були окуповані.

Архівні документи, широко представлені на виставці, свідчать про організовану комуністичним режимом боротьбу проти інакомислення, особливо серед демобілізованих червоноармійців. Розглянуто відновлення «колгоспного рабства» в радянській Україні, безправне становище селян та їхні мізерні трудодні. Документально висвітлено політику радянської влади в аграрному секторі, спрямовану на беззаперечне виконання нереального плану хлібозаготівель на тлі посухи (356 млн. пудів зерна), що спустошило колгоспні комори і викликало масовий голод. Документи засвідчують, що для виконання хлібозаготівельного плану, радянське керівництво вирішило скоротити контингенти пайкового постачання на 4 млн. осіб, з них у сільській місцевості – на 2 млн. 892 тис. чоловік. На прикладі листування керманичів КП(б)У з керівництвом у Москві показано спроби компартійно-радянського апарату в Україні добитися зменшення плану хлібозаготівель, побоюючись відповідальності за його невиконання.

Окремо подано документальні відомості про спротив, репресії під час голоду та факти масового голодування українського населення, зафіксовані також у народній пам'яті. Зокрема, документально висвітлено, що державна позика колгоспам, створення мережі гарячих їдалень здійснювалася не з метою порятунку людей від голоду, а для забезпечення проведення агротехнічних заходів. Висвітлена інформація про приховування правди про голод і міжнародну допомогу з боку ЮНРРА як територіям, які постраждали внаслідок війни.

Окрему увагу приділено фактам виїздів селян до Західної України, щоб врятуватись від голоду, та діяльності УПА, спрямованій на перешкоджання колективізації на цій території.

Представлені на цій виставці матеріали свідчать, що масовий голод 1946 – 1947 років став результатом злочинної діяльності комуністичного режиму і забрав життя понад мільйона українців. В умовах повоєнної розрухи та сильної посухи радянська влада, використовуючи досвід організації Голодомору 1932 – 1933 років, викачала з українського села майже все збіжжя та овочі, надмірну кількість продуктів тваринництва й вивезла за межі України. Піддані суворому адміністративному тиску та репресіям, українські селяни стали заручниками і жертвами колгоспної системи, в основі якої лежав принцип рабства.

Виставка експонуватиметься у Волинському краєзнавчому музеї до кінця грудня в дні роботи музею, окрім понеділка та суботи, з 9.00 до 17.00 год. Екскурсійне обслуговування згідно попередніх замовлень за тел. (0332) 247582.

Ілона Ковтач,
старший науковий співробітник Національного музею «Меморіал жертв Голодомору»

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 671 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]