Головна » 2013 » Травень » 15 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку про фундаторів музейної справи на Волині.
13:46
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку про фундаторів музейної справи на Волині.
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку про фундаторів музейної справи на Волині.
15 травня 2013 року у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки „Фундатори музейної справи на Волині. Друга половина XX століття”, приурочена до Міжнародного дня музеїв.
Виставка присвячена пам’яті Григорія Гуртового (1924–2012) – волинського краєзнавця, засновника та першого директора Торчинського народного історичного музею, заслуженого працівника культури України, почесного професора Волинського державного університету імені Лесі Українки (нині Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки), лауреата обласної літературно-мистецької премії імені Миколи Куделі.
1950–1980 роки були відзначені у Волинській області, як роки розвитку музейної та краєзнавчої справи, розширення музейної мережі, створення музейних громадських закладів у районних центрах та селах краю, кращі з яких згодом отримали почесне звання „Народний”.
На 1 січня 2013 року музейна мережа області нараховує 17 комунальних і 78 громадських музеїв, 5 з яких носять звання „Народний музей”.
В експозиції представлені матеріали про фундаторів музейної справи на Волині: засновника Торчинського народного історичного музею Г.О.Гуртового, організатора Уховецького народного краєзнавчого музею А.М.Григоровського; засновника Маневицького краєзнавчого музею С.Л.Лаховського; директорів Любомльського краєзнавчого музею Д.О.Остапюка та О.Д.Остапюка; директора музею історію сільського господарства Волині-скансену О.М.Середюка. Комплекс матеріалів розповідає про організаторів Іваничівського історичного музею М.М.Корзонюка та Л.К.Пучковського та його першого директора В.Ф.Усика. З 1977 року розпочав свою роботу Рожищенський районний краєзнавчий музей, першим директором якого був В.П.Засядчук. У травні 1980 року було відкрито Меморіальний комплекс жертвам фашизму у селі Кортеліси Ратнівського району, де діє Кортеліський історичний музей. В експозиції представлені фотодокументальні матеріали з історії створення Камінь-Каширського народного історичного музею та про його засновника В.М.Кмецинського.
З 1992 року працює Старовижівський краєзнавчий музей, який створювала його перший директор Л.І.Лестовнича. У 2012 році було створено Ківерцівський районний краєзнавчий музей за участі З.М.Євницького, відомого волинського краєзнавця, дослідника історії Другої Світової війни.
На виставці представлені одні з перших експонатів Торчинського народного історичного музею: бронзова фігурка музиканта (датована XIX століттям), ритуальне кам’яне яйце, особисті речі Г.О.Гуртового. Серед експонатів виставки: книги з фондів Любомльського краєзнавчого музею, зібрані Д.О.Остапюком, особисті робочі зошити В.М.Усика – першого директора Іваничівського історичного музею, книги, фотографії, документи, нагороди, відзнаки волинських краєзнавців.
На відкритті виставки виступили кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук, заступник начальника управління культури Волинської облдержадміністрації Валерій Дмитрук, директор Державного архіву Волинської області Володимир Гика, а завідувач новітньої історії Тетяна Дудар представила виставку.









Біля стендів виставки директори музеїв Волині розповіли про засновників своїх музеїв та сучасну діяльність музеїв.












 
Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 964 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]