Головна » 2017 » April » 13 » У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку «Неоголошена війна. Волинський рахунок»
10:04
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку «Неоголошена війна. Волинський рахунок»
У Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку «Неоголошена війна. Волинський рахунок»

12 квітня у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відкрилася виставка «Неоголошена війна. Волинський рахунок», присвячена загиблим в АТО українським Героям.

Присутні мали змогу оглянути експозицію, яка висвітлює хід АТО від перших днів. Представлено матеріали по незаконному референдуму в Криму в 2014 році, трагедії українських військ біля с. Волноваха, де загинули волиняни. Окремий ряд матеріалів присвячений 51 окремій бригаді, 1 батальйону тероборони «Волинь», батальйону «Світязь» та ін., в т. ч. і діяльність добровольчих батальйонів «Айдар» та «Азов».

Найціннішими в експозиції є унікальні речі та експонати, що безпосередньо привезені із зони АТО та належали нашим захисникам: тубуси з РПГ, гільзи, форма, нагороди, шеврони, тощо. На виставці представлено макет військового бліндажа, де відтворено побут наших захисників на сході України та колекція прапорів.

Окреме місце на виставці відведено волинським волонтерам та військовим капеланам. Також представлено ряд робіт волинських бійців, які вони створили під час арт-терапії на релігійну тематику.

На відкритті виставки були присутні бійці, рідні загиблих та волонтери. Зокрема, Андрій Бондарчук, який був депутатом ще першого скликання Верховної Ради України і є представником покоління, що пам’ятає Другу світову війну, є дідусем одного з добровольців «Азову», розповів що сьогодні наші бійці бореться за незалежність нашої держави.

Дружина загиблого рік назад бійця 51 бригади Віктора Чопко – Віра Чопко теж звернулася до присутніх, адже її родина втратила найдорожче у цій війні.

Сергій Зиза, боєць «Світязя», нещодавно повернувся із чергової поїздки в зону АТО, наголосив, що проблема України у тому, що вона довгий час справжнього ворога не визнавала, а називала сусідом і братом.

Спогадами про побратим поділився і присутній на заході айдарівець Андрій Омельчук, який працює в Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Також про важливу щоденну підтримку бійців говорили і волонтери, а саме Інна Голдованська (ГО «Волинський координаційний центр допомоги бійцям АТО»), тому що волонтери розпочали свою діяльність ще на Майдані і продовжують і до сьогодні.

На завершення подарунком для усіх присутніх став виступ бійця АТО, автора та виконавця власних віршів та пісень Юрія Щербика. Він прочитав вірш, присвячений загиблому волинянину Віктору Чопку та виконав пісню.

Автори виставки сподіваються на те, що виставка викличе інтерес у волинян усіх вікових категорій, оскільки висвітлює нашу сучасну історію, яку сьогодні творять українські захисники на сході України.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 591 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]