Головна » 2016 » November » 7 » У Музеї волинської ікони відбудеться презентація календаря до 350-річчя Йова Кондзелевича
14:12
У Музеї волинської ікони відбудеться презентація календаря до 350-річчя Йова Кондзелевича
У Музеї волинської ікони відбудеться презентація календаря до 350-річчя Йова Кондзелевича

Музей волинської ікони запрошує шанувальників волинського іконопису на презентацію календарного видання, присвяченого творчості славетного українського іконописця Йова Кондзелевича та майстрів його кола. Захід відбудеться 10 листопада о 15 годині у приміщенні Музею волинської ікони.

Довідково:

Календар на 2017 рік є спільним проектом Музею волинської ікони та Волинської обласної друкарні з відзначення 350-річчя від дня народження Йова Кондзелевича та популяризації його мистецької спадщини. На Волині розроблена програма відзначення ювілею відомого іконописця, яка включає видання книги-альбому „Йов Кондзелевич і Волинь”, проведення наукової конференції у Музеї волинської ікони, лекцій, вікторин, творчих конкурсів у навчальних закладах та ін. Волинським краєзнавчим музеєм подані пропозиції Національному банку України та Укрпошті щодо виготовлення ювілейної монети та видання ювілейної марки на честь Йова Кондзелевича.
Йов Кондзелевич (бл.1667 – між 1740-1748 р.) – ієромонах Білостоцького монастиря, православний церковний діяч Волині, іконописець – найяскравіша постать в історії українського живопису на зламі XVII – XVIII ст. Він зумів органічно поєднати здобутки українського іконопису та західного малярства, створюючи геніальні за композиціями і технікою виконання ікони. Його роботи дослідники ставлять в один ряд з творами італійського художника Рафаеля Санті (1483-1520) та іспанського художника Естебано Мурільйо (1618-1682), що говорить про непересічений талант волинського іконописця і його місце у світовій культурі.
Індивідуальна творча манера Йова Кондзелевича сформувалася під впливом місцевої художньої культури. В його особі поєднався майстер європейського рівня і, водночас, скромний чернець – „недостойний ієромонах”, як він підписав себе на одній з ікон. Йов Кондзелевич очолив іконописну майстерню, яка працювала над розписом іконостасів (Загорівський, Локачинський, Богородчанський) і написанням окремих ікон не тільки на Волині, а й за її межами. Найбільший комплекс пам’яток, що представляє творчість Кондзелевича та майстрів його кола експонуються у Музеї волинської ікони.
У календарі презентовані 11 ікон роботи Йова Кондзелевича та майстрів його кола XVII – початку XVIII ст. з колекції Музею волинської ікони та ікони „Хрещення” і „Покрова” початку XVIII ст. з волинського храму. Тематика творів різноманітна. Це образи Христа Вседержителя, Юрія Змієборця, Пророків, святих Козьми і Дем’яна, Іоана Богослова. Цікаві сюжетні композиції – „Оплакування Ісуса Христа”, „Благовіщення”, „Спокуса Ісуса Христа”. Всі вони написані у традиційній темперній техніці з використанням золочення на орнаментованому тлі. Вперше у виданні представлене зображення Богородиці з дитятком Ісусом на руках з ікони „Богородиця з Антонієм і Феодосієм Печерськими/ Всі святі”. Це – хоругва, виконана олійними фарбами на полотні, ймовірно Йовом Кондзелевичем, у 1722 р. для Загорівського Різдво-Богородичного монастиря. Репродуковані твори зачаровують віртуозним малюванням, одухотвореністю і теплотою образів, досконалою красою ликів, багатством та насиченістю колориту, бездоганно побудованими композиціями. Вони демонструють найвищий рівень професійного малярства Волині і складають золотий фонд мистецтва України.
Календар виконаний на високому поліграфічному рівні і стане прекрасним подарунком волинянам і гостям краю, пошановувачам волинського іконопису.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 703 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]