Головна » 2013 » Травень » 14 » У Музеї волинської ікони презентовано 4 відреставровані ікони XVIII століття.
21:04
У Музеї волинської ікони презентовано 4 відреставровані ікони XVIII століття.
У Музеї волинської ікони презентовано 4 відреставровані ікони XVIII століття.
14 травня 2013 року, напередодні Міжнародного дня музеїв, у Музеї волинської ікони відбулася  презентація відреставрованих ікон XVIII ст.



Вже 20 років поспіль Музей волинської ікони тісно співпрацює з Національним науково-дослідним реставраційним центром України і його Львівським філіалом. Важливими аспектами такої співпраці є не тільки реставрація волинських ікон, а й рентгенографічні та техніко-технологічні дослідження пам’яток, вироблення рекомендацій щодо їхнього зберігання та експонування. Інформація, отримана реставраторами, які мають можливість зазирнути у внутрішню структуру твору, надзвичайно важливо для атрибутування, аналізу стилістики, визначення авторства ікон. Починаючи з 1994 року реставраторами Львівського філіалу ННДРЦУ було повернуто до життя більше 30 ікон та творів церковної дерев’яної різьби і скульптури.
Ікони «Христос Вседержитель», «Богородиця Одигітрія», «Святий Миколай» та «Новозавітна Трійця» були передані до музею у 1987 році із Свято-Троїцької церкви с.Рудка-Козинська Рожищенського району і зберігались у фондосховищі Музею волинської ікони. Минулого року музей передав ікони до Львівського філіалу Національного науково-дослідного реставраційного центру України, де їх відреставрували.
Після проведених реставраційних робіт на іконах відкрилося яскраве самобутнє малярство провінційного художника. Свято-Троїцька церква була побудована у 1786 році і, вірогідно, що іконописець писав ці образи безпосередньо для храму на момент його відкриття. Судячи із розмірів і сюжетів, ікони «Христос Вседержитель» і «Богородиця Одигітрія» могли знаходитися у іконостасі, а ікони «Святий Миколай» та «Новозавітна Трійця» – у бічних вівтарях храму. Ікони вирізняються яскравими насиченими і соковитими барвами, багатством золота і срібла, лагідними і простодушними ликами святих, оптимістичним і життєстверджуючим настроєм. Ікони з Рудки-Козинської стали відкриттям ще однієї невідомої сторінки з історії волинського іконопису і творчості талановитого анонімного маляра XVIII ст., який працював на теренах нашого краю.



У презентації взяв участь Митрополит Волинський і Луцький УПЦ Ніфонт. У 1987 році Владика був настоятелем Свято-Троїцького храму і особисто передав до музею ікони, які на той час були у аварійному стані і знаходились на горищі церкви. Митрополит щиро поділився спогадами про події 26-річної давності.





     Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк та завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва сердечно дякували Владиці за моральну і матеріальну підтримку діяльності музею. На згадку про нинішню зустріч від імені колективу Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва подарувала Владиці гравертон із зображенням Новозавітної Трійці.



Фото Л.Максимова
Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 1273 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]