Головна » 2013 » Листопад » 8 » У музеї „Спочатку було слово…” до Дня української писемності та мови.
21:38
У музеї „Спочатку було слово…” до Дня української писемності та мови.
У музеї „Спочатку було слово…” до Дня української писемності та мови.
8 листопада 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відкрито виставку „Спочатку було слово…”, присвячену 900-річчю створення літопису „Повість временних літ” та Дню української писемності та мови.





Назву виставки взято з тексту Луцького Євангелія XIV століття, факсимільним виданням якого нещодавно поповнилась колекція Волинського краєзнавчого музею.
Структура виставки побудована за тематико-хронологічним принципом, від появи кириличного письма і до сучасних реалій розвитку української мови. Виставка розповідає про основні віхи розвитку української мови, показує розвиток стилістики рукописного письма (устав, напівустав, скоропис) та появу друкованих видань на наших землях. Представлені експонати з фондів Волинського краєзнавчого музею підкреслюють появу перших рукописних документів на території України, в тому числі і на Волині. За версією російського дослідника В.М.Татищева, Нестор-літописець впродовж певного часу працював у столиці Волинського князівства, місті Володимирі. З появою друкарства в Європі, Волинь не лишається осторонь цього процесу. Саме на Волині виходять одні з перших стародруків, створених друкарем Іваном Федоровим. В експозиції представлені також і інші стародруки, та культові предмети з фондів Волинського краєзнавчого музею та Музею волинської ікони. Окрема вітрина розповідає про розвиток української мови у XIX столітті, у період творчості Т.Г.Шевченка, появи Валуєвського циркуляру та Ємського указу. На останок подані документи прийняті в часах незалежної України, що стосуються впровадження державного свята – Дня української писемності та мови, триступеневого ордену Нестора-літописця, а також праці науковців з історії книгодрукування в Україні, зокрема і праці наукових співробітників Волинського краєзнавчого музею.



Впродовж тривало часу на Волині не було проведено виставки присвяченої стародрукам, що робить цю виставку особливо актуальною. Ще одним важливим аргументом є тенденція до двомовності у нашій країні, яка ще раз закликає до вивчення питання зародження і розвитку мови на нашій території. Виставка розрахована на аудиторію, якій не чуже питання розвитку української мови на території України, і всіх, хто цікавиться даним питанням.



Виставку підготували наукові співробітники відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею. Вона працюватиме постійно, крім понеділка та суботи в приміщенні музею протягом листопада-грудня 2013 року.



Фото Л.Максимова
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 857 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]