Головна » 2016 » November » 28 » У Луцьку вшанували пам’ять Данила Братковського
16:31
У Луцьку вшанували пам’ять Данила Братковського
У Луцьку вшанували пам’ять Данила Братковського

26 листопада 2016 року Художній музей став ініціатором акції вшанування пам'яті Данила Братковського (бл. 1642 – 1702) – Святого Мученика Страстотерпця Волинського, поета-гуманіста, борця за волю України.

Цьогоріч, як і в минулі роки, відбулась традиційна поминальна хода від Луцького замку до Хрестовоздвиженської церкви. У ній взяли участь представники Волинського Стрілецького Братства, начальник відділу культури Луцької міської ради Гнатів Тетяна Федорівна, директор Волинського краєзнавчого музею Силюк Анатолій Михайлович, представники  Братства бджолярів землі Волинської,  голова Братства Андрія Первозванного Бондарчук Андрій Іванович, художники, музейні працівники, науковці.

У Хрестовоздвиженській церкві відбулась літургія в пам'ять про Святого Мученика Страстотерпця Волинського Данила Братковського.

У поминальній промові до всіх присутніх  звернувся настоятель храму отець Василь. Він наголосив на жертовному подвигу Данила Братковського в ім'я Бога і православної віри. Про патріотизм Данила Братковського, його відданість українському народу, значимість для історії та культури України наголосила співорганізатор акції  Навроцька Зоя Михайлівна.

Бондарчук Андрій Іванович розповів про історію вивчення життя і творчості Данила Братковського та появу у світ книги «Світ по частинах оглянений».

Корсак Іван Федосієвич поділився своїми думками щодо життя та діяльності святого. Він сказав : «Данило Братковський – це та зірка, яка осяває наш шлях у майбутнє».

У крипті церкви, де покояться мощі Святого Мученика, відбулась коротка Молитва прославлення. Особливо хвилюючою миттю дійства був  традиційний Дзвін пам'яті по Данилу Братковському, до якого долучилися усі учасники акції. Завершилась подія символічною братською трапезою із хлібом та вином, як заповідав нащадкам Данило Братковський.

Джерело: Художній музей (див. фото тут)

Категорія: Художній музей | Переглядів: 668 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]