Головна » 2014 » Лютий » 18 » У Художньому музеї Луцька відбулася культурно-мистецька акція „Вечір пам’яті Олександра Валенти (1944-1997)” (ВІДЕО).
22:57
У Художньому музеї Луцька відбулася культурно-мистецька акція „Вечір пам’яті Олександра Валенти (1944-1997)” (ВІДЕО).
У Художньому музеї Луцька відбулася культурно-мистецька акція „Вечір пам’яті Олександра Валенти (1944-1997)” (ВІДЕО).
Художній музей м.Луцька започатковував зовсім новий цикл культурно-мистецьких акцій під назвою „Не забуті імена”. В межах цієї акції 14 лютого 2014 року тут відбувся вечір пам’яті художника Олександра Валенти (1944–1997). Відвідувачі та гості музею мали можливість згадати ім’я талановитого мистця, почути добрі та щирі слова споминів друзів художників, мистецтвознавців та інтелігенції міста, а також побачити його твори та осмислити його творчий внесок у скарбницю Волинської художньої культури другої половини XX століття.



Перше привітання та тепле вступне слово пролунало від завідувача Художнього музею – Зої Михайлівни Навроцької. Вона розповіла про нелегку долю Олександра Валенти, про його важкий творчий шлях.







Своїми щирими спогадами поділилися директор Луцької дитячої художньої школи – Іван Миколайович Гаврилюк, художники – Микола Головань, Сергій Корсай, Наталя Кумановська та інші. „Творчий доробок Олександра Веленти – це візитка волинського краю” – зауважила у своєму виступі поетеса Клава Корецька. З великою проникливістю та ліризмом про малярство художника говорив літератор Сергій Цюриць.















Заключне слово із словами подяки пролунало від директора Волинського краєзнавчого музею – Анатолія Михайловича Силюка, який запропонував встановити меморіальну дошку на будинку останньої майстерні Олександра Валенти та створити меморіальний музей-галерею із майстернею по вулиці Кафедральній.



Загалом Художньому музею вдалось відтворити атмосферу останньої персональної виставки мистця 1995 року. Всі друзі згадували товариша та насолоджувалися його картинами під звучання імпровізацій на гітарі популярної музики другої половини ХХ століття у виконанні Богдана Гембіка.


 
Художній музей висловлює подяку: Йосипу Строцюку за переданий до колекції Волинського краєзнавчого музею твір О.Валенти Василівська церква (полотно, олія, 1969 р.); Віктору Чухраю за фотопортрет О.Валенти, 1995 року; Антоніні Ананіч, яка подарувала портрет Олександра Валенти у виконанні художника В.М.Гетьман-Кравченка (2011 р. в., м.Кисловодськ).





Фото Віктора Чухрая
Категорія: Художній музей | Переглядів: 759 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 1
0   Спам
1 Оля   (21.02.2014 00:37) [Материал]
Такого митця більше не буде на Волині. Царство йому Небесне. Спасибі що Ви були!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]