Головна » 2021 » April » 21 » У Камінь-Каширському музеї діє виставка дерев’яних мініатюр
12:47
У Камінь-Каширському музеї діє виставка дерев’яних мініатюр
У Камінь-Каширському музеї діє виставка дерев’яних мініатюр

А чи бачили ви, шановні читачі, скрипку у вишневій кісточці?! А бочку в пляшці? Чи шахову дошку із шахами, що поміщається на долоні дитячої руки?!

Якщо не бачили, тоді завітайте до Камінь-Каширського краєзнавчого музею: нині там експонується виставка дерев’яних мініатюр майстра із Любешева Валентина Поліщука.

Валентин Михайлович родом із Кореччини Рівненської області, але з 1960-х років проживає на Любешівщині. До пенсії працював у санепідемстанції. «Народний умілець, краєзнавець, почесний донор СРСР і України» – читаємо про Валентина Поліщука у Вікіпедії.

Валентин Полiщук. Фото 2021 р.

Ще з юних літ він займається виготовленням крихітних виробів із дерева. Знайшов спосіб і, звісно ж, завдяки неабиякій майстерності, деякі мініатюрні предмети помістив у пляшки та електричні лампочки. І це справді дивовижно! Адже ж як треба відшліфувати рухи, аби зробити всередині посудини бочечку з металевим ободом чи шахову дошку?! І робить він це, треба зауважити, неозброєним оком, без будь-яких оптичних приладів!

Шахова дошка з шахами

Валентин Михайлович має й цікаві вироби із рогу: «Дятел», «Пташка», «Риба» тощо. Але найбільше він працює з деревом. Майстер обробляє заготовки на токарному верстаті, різьбить, створює різноманітні скульптурки. Його оселю прикрашають привабливі сувеніри та різьблені хрести, котрі він жертвує на храми. І навіть кілька дерев’яних виробів умілець подарував для нашого музею.

Попри солідний вік (народився в 1940 році) Валентин Михайлович не відступається від свого творчого захоплення й понині.

Мiнiпрялка. Дерево

Сувенір «Риба». Ріг

У 2012 році Валентин Поліщук був визнаний переможцем акції «Самородки із народу» газети «Волинь-нова».

А ще він має давню мрію – створити в Любешеві музей. Тому ретельно збирає старовинні речі, що мають культурну й історичну цінність. І власні роботи планує передати для музею, аби тільки він був! Валентин Михайлович вивчає й досліджує історичні події на Любешівщині й вболіває за майбутнє рідної України.

Виставка творчих доробків Валентина Поліщука буде експонуватися в Камінь-Каширському музеї до середини травня.

Наталія Пась,
директорка Камінь-Каширського краєзнавчого музею

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 245 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]