Головна » 2021 » April » 17 » У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї започаткована колекція музичних інструментів
10:13
У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї започаткована колекція музичних інструментів
У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї започаткована колекція музичних інструментів

Днями вона поповнилася кількома цінними предметами, з-поміж яких – бандура. Це – струнно-щипковий музичний інструмент так званого «чернігівського» типу. Виготовлена на Чернігівській фабриці музичних інструментів у 1980-х рр.

Фабрика заснована в 1933 році. На ній виготовляли струнно-щипкові музичні інструменти, пізніше – піаніно («Україна»), гітари, балалайки, бандури тощо.

У 1960-х рр. на фабриці було випущено велику кількість бандур для експорту в США, Канаду та Австралію.

Для виготовлення цього музичного інструменту використовували  верби, тополі. У 1970-х рр. із верби виробляли лише концертні бандури, а для серійного виробництва застосовували деревину тополі (такі інструменти, щоправда,  мали дещо гіршу якість звуку порівняно з «вербовими»).

У давнину на бандурах грали мандрівні сліпці-бандуристи, які виконували пісні специфічних жанрів — історичні, думи, псальми, канти тощо.

У нас – серійна концертна бандура, виготовлена у 1980-х роках. Тоді її вартість складала 220 крб. (для порівняння – заказна концертна бандура коштувала 350-420 крб.)

Щиро дякуємо директорці Камінь-Каширської дитячої школи мистецтв Олені Козік  за співпрацю і збереження культурної спадщини.

Джерело: Камінь-Каширський краєзнавчий музей

Категорія: Камінь-Каширський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 238 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]