Головна » 2015 » August » 14 » «Творіння людських рук святе і чисте»
12:27
«Творіння людських рук святе і чисте»
«Творіння людських рук святе і чисте»

   Маневицький краєзнавчий музей відкрив свої двері для нового таланту Волинського Полісся – прекрасної майстрині-рукодільниці, жительки села В’язівне Любешівського району Бубало Майї Григорівни.

   Під час проведення районних змагань серед осіб з обмеженими фізичними можливостями у приміщенні Маневицького краєзнавчого музею, відбулася презентація персональної виставки вишитих робіт майстрині із села Вязівне Майї Бубало «Творіння людських рук святе і чисте».

   Майя Бубало пересувається за допомогою інвалідного візка. Доля відібрала у дівчини здатність ходити, зате дала золоті руки. Цьому підтвердження – її роботи які експонуються.

   Серед робіт, в експозиції представлені відвідувачам вишиті ікони, а також виткана з бісеру ікона які сповнені Божого світла й тепла, рушники, Роботи виконані хрестиком та бісером. Також майстриня презентувала гостям прикраси ручної роботи та власноруч виготовлені предмети з бісеру квіти, дерева, бісерки.

   Як зазначила майстриня, улюбленій справі вона присвячує весь свій вільний час, витрачаючи на виготовлення однієї роботи по три-чотири місяці. Український колорит на полотні вражає своїм різнобарв’ям та оригінальністю у поєднанні та створенні кольорової гамми, техніки та орнаменту. Як говорить майстриня: «…Кожну роботу я виконувала з великим задоволенням, Це для мене як розрада, порятунок від всіх життєвих проблем, люди по різному оцінюють рівень моєї майстерності, але дуже приємно коли вони переймають досвід…».

   Усі роботи Мирослави Степанівни які експоновані на виставці, зігріті любов’ю та теплом рук майстрині і присвячені українським звичаям, традиціям, національному колориту, кожна з них створює атмосферу спокою, гармонії, доброти та душевного тепла. В такій атмосфері й знаходилися всі гості виставки, прихильники творчості майстрині і взагалі мистецтва вишивки. Тому на відкритті виставки з теплими словами виступили колеги та друзі майстрині, а також учасники клубу «Довіра». Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич вручив Майї букет квітів за активну участь у відродженні української національної традиції вишивання та вагомі здобутки у цій сфері,

   Та не тільки на виставці можна побачити її роботи. Майя дарує їх довколишнім православним храмам, точну копію вишитої ікони Блажійовського вишила й подарувала церкві села Воля-Любешівська, звідки родом мама. Її рукотворна ікона «Воскресіння Господнє» з’явилась і в недавно збудованому храмі села, де мешкає дівчина. Вона особлива у її доробку – найбільша за розміром від усіх попередніх (90 на 140 сантиметрів!), а вишивала Майя її майже півроку, з лютого по червень. Працювала здебільшого вечорами, бо вдень має чимало інших клопотів: незважаючи на прив’язаність до візка, Майя допомагає батькам вести домашнє господарство, має багато друзів у селі, і один з них, Юра, також інвалід і теж має золоті руки, витинає з дерева різноманітні вироби. До речі, різьблені рамки до Майїних ікон саме він і виготовляє. Ось такий творчий тандем вималювався у невеличкому поліському селі.

   Безперечно, Боже благословення супроводжує майстриню, надихає на створення нових шедеврів. Це не перебільшення, адже кожна вишивка Майї Григорівни – шедевр.

   Персональна виставка вишитих робіт Майї Бубало в Маневицькому краєзнавчому музеї триватиме до середини вересня.

   Запрошуємо всіх маневичан та гостей селища, відвідати Маневицький краєзнавчий музей та прийняти активну участь у заходах які проводить музей.

   Телефони для довідок: (03376) 2-10-40 – Маневицький краєзнавчий музей

Петро Хомич,

директор Маневицького краєзнавчого музею

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 834 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]