Головна » 2016 » March » 17 » Шевченківський вечір у Затурцівському музеї
13:01
Шевченківський вечір у Затурцівському музеї
Шевченківський вечір у Затурцівському музеї

   11 березня, в Затурцівському меморіальному музеї відбувся вечір “Шевченко – художник”.

   Заходи, присвячені Великому Кобзарю вже стали традиційними у музеї В'ячеслава Липинського: літературно-мистецька академія “Тебе славна Україна повік не забуде”, конкурс учнівських малюнків за творами Т.Г. Шевченка, ювілейний вечір, приурочений 200-літтю від дня народження митця “Шевченко – вічний, як народ”, відкриття виставки “Волинська Шевченкіана” та конкурс юних читців поезії Великого Кобзаря.

   Цього року організатори заходи знайомили відвідувачів із живописними творами видатного митця, адже Т.Г. Шевченко відомий, передусім, як майстер слова. Проте його літературна творчість і живопис нерозривно пов'язані між собою. Не випадково полотна художника ставали ілюстраціями до літературних творів.

   У сценарії (ведучі вечора Ірина Терещук і Віра Чопко) чітко простежуються основні етапи життя Шевченка-живописця. Ось зустріч молодого Тараса з художником Іваном Сошенком у Літньому саду (інсценізація у виконанні Юрія Туровського і Сергія Кияшка); розповідь ведучого про Берестецьку битву і майстерно прочитаний вірш “Ой, чого ти почорніло...” Оксаною Поплавською; образ Шевченка після заслання, створений Віталієм Кушніром. Все дійство відбувається на тлі проекцій на екран малярських робіт Тараса Григоровича, підготовлених Ларисою Кошицькою.

   Справжньою окрасою вечора стала участь у ньому співочого дуету лучанок “Холмщанки” у складі Надії Поліщук та Галини Кравчук-Савельєвої у супроводі бандури.

   Спогадами про роботу в Київському державному музеї Т.Г. Шевченка на початку 1970-их років поділилась Наталя Гатальська. У конференц-залі можна було оглянути виставку репродукцій живописних творів та офортів Шевченка. На завершення свята присутні виконали безсмертний “Заповіт”.

   Велика зала ледве вмістила всіх глядачів, якими стали учні і педагоги Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В.К.Липинського, Зубильненської ЗОШ І-ІІ ст., Холопичівської ЗОШ І-ІІІ ст., а також місцеві просвітяни та гості з Луцька.

   Того ж дня музей відвідали письменник Іван Корсак та художник Володимир Жупанюк.

Віра Чопко,

науковий співробітник музею

Категорія: Затурцівський меморіальний музей В.Липинського | Переглядів: 790 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]