Головна » 2017 » April » 10 » Презентація ікони «Христос у потирі» 1737 року
15:59
Презентація ікони «Христос у потирі» 1737 року
Презентація ікони «Христос у потирі» 1737 року

11 квітня 2017 року о 14 годині у Музеї волинської ікони відбудеться презентація ікони «Христос у потирі» 1737 року, що на днях повернулася після реставрації у Національному науково-дослідному реставраційному центрі України. Художник-реставратор Ольга Фролова.

На страсному тижні, коли згадується Тайна Вечеря, страждання, розп'яття і поховання Ісуса Христа, Музей волинської ікони презентує унікальну пам’ятку доби бароко «Христос у потирі» 1737 року.

Композиція «Христос у потирі» представляє Євхаристію як Тіло і Кров Христа. Сюжет зустрічається у гравюрах та на українському церковному начинні, що використовується під час таїнства Євхаристії: на покрівцях, воздухах, дискосах, чашах і на жертовниках.

В українському сакральному малярстві XVII–XVIII ст. євхаристійна іконографія спиралася на художні прийоми, вироблені у західноєвропейському мистецтві. Українські майстри сприймали західні впливи, не копіюючи, а творчо переосмислюючи їх у власній мистецькій творчості, дотримуючись визначальних засад українського сакрального мистецтва.

Волинський іконописець при створення ікони використав мотиви українських гравюр. Проте «Христос у потирі» є винятковим твором за своєю композиційною побудовою та алегоричним змістом. Ікона насичена символічними зображеннями, які розповідають про останні дні земного буття Ісуса Христа, його страждання і смерть: глек з мискою, півень, стовп, батіг, тростина, плат Вероніки, спис з губкою, копіє, цвяхи, терновий вінець, червона багряниця, гральні кості та інш. Ікона має точну дату написання «Року Божого 1737 місяця марта дня 26».

Після презентації відвідувачі зможуть побачити ікону у постійній експозиції музею.

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 648 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]