Головна » 2017 » April » 6 » Писанковий «Всесвіт» Лесі Мартинюк
13:57
Писанковий «Всесвіт» Лесі Мартинюк
Писанковий «Всесвіт» Лесі Мартинюк

5 квітня у Нововолинському міському історичному музеї відкрито виставку писанок Мартинюк Лесі Георгіївни «Всесвіт».

Писанка була і залишається окрасою Великодня, українською народною святинею й оберегом. Український Великдень без писанки втратив би багато краси. У цьому могли переконатись усі гості музею, які завітали на відкриття, а це художники міста, старшокласники Нововолинського обласного ліцею-інтернату, представники засобів масової інформації.

Народилася Леся Мартинюк 1 січня 1967 року в селі Горошова Борщівського району на Тернопільщині. Закінчила художній факультет Прикарпатського університету імені В.Стефаника. Леся Мартинюк – відома майстриня – писанкарка. У писанках використовує традиційні орнаменти, характерні для Волині та Тернопільщини. Має також звання Народного майстра (2015 рік). Володарка диплому Єлизавети Богуславської (2003 рік, конкурс «Писанка – домівка сонячного сяйва», Диплома Модеста Левицького (2005 рік, Луцьк, Волинський краєзнавчий музей, найвища нагорода обласного конкурсу за популяризацію та розповсюдження мистецтва писанкарства).

З 1998 року працює викладачем-методистом декоративно-прикладного мистецтва та дизайну Володимир-Волинського педагогічного коледжу ім. А.Кримського. Є головою циклової предметної комісії викладачів образотворчого мистецтва та окремих методик. Цікавиться інноваціями та впроваджує їх у навчальному процесі. За роки роботи в коледжі підготувала чимало педагогів – фахівців. Також Леся Георгіївна є керівником творчого колективу «Сигма».

Завдяки таким майстрам як пані Леся Мартинюк, писанкарське мистецтво ніколи не піде в небуття. Тішитиме красою. Дивуватиме фантазією. Збагачуватиме дух і душу. Житиме!

Вже незабаром усі ми будемо святкувати Великдень. Барвисті писанки після освячення в церкві за традицією прийнято дарувати родичам, знайомим та друзям, щиро промовляючи: «Христос Воскрес!». У відповідь слід подякувати й відповісти: «Воістину Воскрес!». Дарувати писанку — значить бажати один одному щастя, здоров’я та доброї вдачі.

У експозиції представлено понад 150 робіт мисткині, виставка діятиме до 25 червня 2017 року.

Джерело: Нововолинський історичний музей

Категорія: Нововолинський народний історичний музей | Переглядів: 1131 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]