Головна » 2016 » March » 9 » Обласний музей покаже актуальний в наш час приклад незламності духу свободи
11:42
Обласний музей покаже актуальний в наш час приклад незламності духу свободи
Обласний музей покаже актуальний в наш час приклад незламності духу свободи

    У Волинському краєзнавчому музеї 11 березня о 14 год. відбудеться презентація виставки «За вашу і нашу свободу», приуроченої до 270-річчя від дня народження Тадуша Костюшка та 185-ої річниці Польського повстання 1830-1831 років.

   В кінці ХVІІІ століття Російська імперія продовжує свою експансію на захід. Наступною її жертвою стала Річ Посполита – держава, якій дедалі важче було щось протиставити агресивній політиці своїх сильних сусідів. Зрештою це призводить до поділів Польщі в 1772 та 1792 років. Після другого поділу, росіяни створюють ще і свій маріонетковий уряд, так звану «Торговицьку конфедерацію», що веде відверто проросійську політику, та ще і воює із останнім польським королем Станіславом Августом Понятовським. Зрештою це призводить до обурення серед частини військових та посполитих, вибухає повстання на чолі з Тадеушем Костюшком. Він зумів зібрати навколо себе коло патріотів, що не змирились з диктатом іноземних держав та готові були зі зброєю в руках вибороти власну незалежність. Такий приклад незламності духу свободи лишається особливо актуальним в часи коли наша держава відстоює власну незалежність в подібних умовах.

   Повстання зазнало невдачі, проте військова поразка не стала поразкою духу. Продовженням боротьби стало повстання 1830-1831 років події якого нерозривно пов’язані з територією Волині. Одна з найбільших битв відбулась поблизу села Боремель, де проти повстанців виступили регулярні частини Російської імперії. Саме тому гасло повсталих «За нашу и вашу свободу (польск. Za naszą i waszą wolność) було обрано назвою даної виставки.

 

   Матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею та Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки, більшість з яких експонується вперше, розповідають про перебіг вказаних подій. Автори виставки намагаються донести до відвідувача певні історичні паралелі між подіями того часу та сучасністю.

   Відкриття виставки відбудеться у п’ятницю 11 березня о 14 годині в приміщенні Волинського краєзнавчого музею за адресою: м. Луцьк вул. Шопена, 20. Запрошуються усі бажаючі.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 800 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]