Головна » 2016 » March » 28 » Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні
10:23
Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні
Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні

   Під такою назвою нещодавно проходила 25 Міжнародна науково-практична конференція в м.Києві на базі Центру пам’яткознавства НАНУ, що знаходиться на території Київської Лаври.

   Понад 150 заявок і наукових доповідей подали науковці майже зі всіх областей України та із сусідньої Молдови. А біля 80 респондентів прибули до столиці, щоб самим презентувати свої доробки по цікавій і актуальній темі – УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА.

   З вітальним словом до присутніх виступив почесний Голова Українського товариства охорони пам’яток історії і культури академік Петро Толочко. Він нагадав, що в перших конференціях брало участь не більше двох десятка учасників. А тепер всіх бажаючих ледь вміщає актовий зал. На закінчення свого привітального слова академік, екс-народний депутат України вдався до ностальгії. Він зазначив, що знайшов в архівах Росії, як брат Б. Хмельницького – Григорій (по матері Григорій Ставецький, який узяв прізвище Хмельницький (1648 р. воно вже було престижним), був у 1648–1649 pp. козаком на московській службі в Білгороді. Що він особисто писав московському царю Олексію Михайловичу про мале жалування і той з царського плеча підвищив йому до десяти рублів. Мовляв, брат набагато раніше поєднав свою долю з Росією, (тобто з Московією).

   А Волинь показала, що є справжнім козацьким краєм. На конференцію було подано аж три наукових роботи, автори яких і презентували учасникам конференції. Це – Олександр Середюк, директор Музею історії сільського господарства Волині-скансен, доктор філософії, письменник – «Мамай – національний Спаситель», Сергій Лис, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею – «Походження образу козака Мамая в українській міфології та народному мистецтві», Юрій Мазурик – волинський археолог, та Петро Хомич – директор Маневицького краєзнавчого музею, – «Випадкова знахідка моноксила доби пізнього середньовіча на річці Стир». Доповіді супроводжувались з показом кольорових слайдів, що давали переконливу аргументацію у розкриті теми.

   Можливо тепер і волинські отамани, яких нині зареєстровано аж шість, зуміють організувати і провести в місті Луцьку також науково-практичну конференцію «Волинь – край козацький», яку ще за життя започаткував відомий науковець і краєзнавець, директор Торчинського краєзнавчого музею Григорій Гуртовий? Адже тепер, як ніколи, Україна потребує давати відсіч інформаційній агресії московському окупанту, який докладає чимало зусиль, щоб сфальшивувати нашу історію, підмінити поняття і подати бажане за дійсне.

Олександр Середюк,

учасник конференції, директор Музею історії сільського господарства Волині-скансен

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 931 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]