Головна » 2021 » April » 3 » Невже Торчинській громаді «муляє» один з кращих музеїв області?!
19:20
Невже Торчинській громаді «муляє» один з кращих музеїв області?!
Невже Торчинській громаді «муляє» один з кращих музеїв області?!

Про це питає кандидат історичних наук та волинський музейник Олександр Мельник:

Саме таке враження складається, якщо прослухати відео з засідання комісії обласної ради. Про музей з 2.30 хвилини до 22.15. Олександр Пиза від Торчинської громади висловив офіційну позицію...

Отож...

Шановний пане Олександре та представники місцевої влади, ви говорите: проблема в тому, що музей не є локальним.

От саме тим, що музей не є локальним і потрібно було б гордитися. ІНШІ не те, що НЕЛОКАЛЬНИХ, а й локальних музеїв НЕ МАЮТЬ, а тут є, з багатою збіркою, з сучасною експозицією, з історією, зі статусом... До того ж, те що музей відомий поза межами громади та області, не означає, що він не може перебувати у громаді. Але ж ні, краще, простіше й легше повністю передати його іншим. Як можна говорити і писати при цьому «усвідомлюємо необхідність і важливість музею». Адже робите ви так, аби було зручно лише для вас самих, тобто влади...

І ще одне про «нелокальний» - якщо ви маєте на увазі характер, територіальність збірки та експозиції, то не варто поширювати брехливі вигадки (а знаю, що поширювали), нібито основа музею - це Волинська область. Адже, ОСНОВА ТОРЧИНСЬКОГО МУЗЕЮ, ЙОГО ФОНДІВ ТА ЕКСПОЗИЦІЇ - ЦЕ ТОРЧИН ТА ДОВКОЛИШНІ СЕЛА. Хоча для тих, хто в музеї не буває, це, звісно ж, не відомо.

Також, шановна владо, ви говорите, і в поясненнях вашої позиції пишете, що «усвідомлюєте значення музею», «турбуєтеся про його розвиток». Але ж, люди, особливо «владні мужі», для яких музей чи й інші подібні установи, складають хоча б якусь цінність, не будуть шукати можливості повністю віддати його іншим, тобто передати будь-який зв'язок із установою. Адже лист на обласну раду стосувався саме цього, чи не так? Питання співфінансування там навіть не звучало, краще саме так - звільнити кошти для своїх потреб і вирішувати «інші» питання. Ось де «диявол» і заховався, як ви, пане Олександре, писали.

 «Заглибилися ж у суть справи» - кошти то необхідно виділяти, а віддачі потрібної для вас, влади, то нема...

А ви ще, пане Олександре, висловлюючи позицію громади, писали, що це нібито ось так «почали роботу з органом, щоб сприяти розвитку музею» - ЦЕ НАЗИВАЄТЬСЯ НЕ СПРИЯТИ, А ПОВНІСТЮ ЦЬОМУ ОРГАНУ МУЗЕЙ ВІДДАТИ... Навіть спонукаєте представників комісії, аби вони ухвалили для цього незаконне рішення.

Лише дякуючи мудрим і розважливим судженням представників комісії обласної ради та фаховості директорки обласного музею Оксани Важатко цього не сталося.

Також, владо, ви говорите, що не можна «локально планувати туристичні маршрути». Це абсолютна неправда, адже Торчинський музей тільки за останній рік включено до переліку туристичних магнітів Волинської області і залучено до туристичних маршрутів областю. Це, до речі, у співпраці з управлінням культури облдержадміністрації. Але ви цього не знаєте, бо ніколи не запитували, не цікавились, бо вам абсолютно однаково чи так є... У ваших очах це був лише вигідний, хоч і неправдивий, аргумент, аби уже нарешті музей забрали.

Також ви говорили, що не можете забезпечити музей фахово. А ви пробували? Ви куди-небудь зверталися, щоб забезпечити? Цікавилися, чи в нашій громаді є відповідні фахівці? А директорка обласного музею, пані Оксана Важатко підказала ще один варіант: можна ж запитати на історичному факультеті. Чи це не варіант? Звичайно ж, простіше і зручніше передати на інші руки, тоді самим цим знайматися непотрібно.

А тепер, напишіть, будьте добрі - якщо це питання вирішується для зручності самим собі, якщо від передачі музею хочете отримати вигоди саме ви, влада, - то після цього можна повірити у ваші «добрі наміри»?, у ваше «усвідомлюємо необхідність і важливість»?, у ваше щире бажання «уможливити його розвиток»???

Тому запитую ще раз - НЕВЖЕ ТОРЧИНСЬКІЙ ГРОМАДІ «МУЛЯЄ» ОДИН З КРАЩИХ МУЗЕЇВ ОБЛАСТІ?!

Джерело: Торчин: історичний музей

Відео Волинської обласної ради

Категорія: Торчинський народний історичний музей імені Григорія Гуртового | Переглядів: 178 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]