Головна » 2013 » Листопад » 14 » Музей відзначив 100-річчя від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської.
21:12
Музей відзначив 100-річчя від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської.
Музей відзначив 100-річчя від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської.
14 листопада 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір-портрет «Берегиня славного роду…» (з циклу «Відомі жінки Волині»), приурочений сторіччю від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської (1913-2011).



У проведенні музейного заходу брали участь: Лариса Косаківська, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри хореографії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки; Борис Ревенко, заслужений працівник культури України, головний режисер народної аматорської кіностудії «Волинь», Анатолій Квасюк, заслужений працівник культури України, завідувач реставраційної майстерні Волинського краєзнавчого музею та інші.
Серед колекцій, які зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї, почесне місце займає особистий фонд Ірини Левчанівської. Його експонатами є документи, матеріали про її життя і творчість, передані до музею самою мисткинею. Окремі з них, а саме: рукописи, родинні фотографії, грамоти, книги автора з дарчими написами, два фотоальбоми, які розповідають про історію міста Луцька були представлені на фотодокументальній виставці «Берегиня славного роду…». З матеріалами виставки ознайомила присутніх Лариса Гриб, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею.





Глядачі переглянули слайд-фільм Ірини Левчанівської «Найстрашніший звір», який був удостоєний Гран-прі на кінофестивалі «Моє місто – моє життя», та фільм «Щоб було гарно на землі».
Приємним сюрпризом для організаторів заходу стала передача Ларисою Косаківською та Анатолієм Квасюком у фонди музею нових реліквій з особистого архіву Ірини Левчанівської.






 
Фото Л.Максимова
 
Довідка:
Ірина Олександрівна Левчанівська народилася 17 листопада 1913 року в с.Линів Локачинського району. Її мати – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років, батько – Олександр Левчанівський – педагог. Закінчила Луцьку українську гімназію, училася заочно в українській господарській академії в м.Подєбради (Чехословаччина). Після Другої світової війни працювала економістом Луцького маслопрому, з 1960 року – кіоскером в облкниготорзі, військоторзі, облспоживспілці.
І.О.Левчанівська була членом фотоклубу «Промінь» та кіностудії «Волинь». Її роботи відзначені дипломами та нагородами. За фотографіями мисткині можна вивчати історію міста Луцька.
У творчому доробку Ірини Левчанівської – книги: «Далеке і близьке» (2000), «Згадалось мені» (2001), «Сенаторка» (2004), «Ще не забулося» (2006); фотоальбоми: «Луцьк у 50-х роках ХХ століття на світлинах Ірини Левчанівської» (2003), «Мій кольоровий Луцьк» (2004).
     І.О.Левчанівська – відомий на Волині краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих праць, учасник наукових конференцій.
Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 957 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]