Головна » 2021 » April » 7 » Молодий директор очолив старий музей
00:14
Молодий директор очолив старий музей
Молодий директор очолив старий музей

Понад місяць гуляють на Волині чутки про зміну керівництва, директора музею-скансена. Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад навіть озвучував це питання, але не називав прізвища кандидата на цю посаду. І ось нещодавно, інтрига зникла. На зборах засновників Музею-скансен, більшістю голосів було обрано Романа Ковальчука.

Спочатку засновники розглянули Заяву про складання повноважень директора музею, автора експозиції, багатолітнього керманича цього науково-культурного закладу Олександра Середюка. Проти такої відставки різко виступив один із засновників – Тимофій Янко. Він чітко окреслив заслуги Олександра Миколайовича, нагадавши, що саме він з «нуля, з чистого паперу» створив цілісний музейний комплекс історії сільського господарства Волині неподалік міста Луцька. І тепер залишати своє дітище у таку важку для всіх нас і держави днину не гоже козаку, – сказав заслужений працівник сільського господарства України.

Проте ветеран праці і музейної справи (понад 40 років) був непохитним у своєму рішенні, заспокоївши присутніх, що зовсім не покидає Музей, а лише переходить у науковий відділ провідним науковим співробітником.

Тоді засновники приступили до розгляду заяви кандидата на цю посаду – Романа Ковальчука, який лаконічно і переконливо презентував свою автобіографію та перспективний план розвитку Музею-скансена. Після процедурних запитань і відповідей, більшістю голосів Зборів засновників музею було обрано молодого і енергійного, грамотного і комунікабельного Ковальчука Романа Олександровича, за національністю – українець. Народився він 5 лютого 1995 року в місті Дубровиця, Рівненської області.

Середню освіту здобув у Волинському обласному ліцею з посиленою фізичною підготовкою. З 2017 по 2018 рік здобув ступінь «магістра» у Луцькому національному технічному університеті, м.Луцьк, за спеціальністю: «управління персоналом та економіка праці». Також паралельно заочно здобув ступінь «магістра» у Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені Дем’янчука, м.Рівне, за спеціальністю: «реабілітація та ерготерапія».

З 2019 по 2020 рік здобув ступінь «магістра» у Луцькому національному технічному університеті, м.Луцьк, за спеціальністю: «фізична культура та спорт».

Трудова діяльність: з липня 2013 року працював інструктором-тренером у МГО «Школа козацького гарту» при музеї-скансен Волині до травня 2015 року.

З 2015 року по теперішній час працює керівником і тренером-викладачем спортивного клубу козацьких бойових мистецтв «Герць» в м.Луцьку. За час своєї трудової діяльності Ковальчук Р. О. зарекомендував себе висококваліфікованим, ерудованим фахівцем, вимогливим до себе та до своїх вихованців. Він завжди прагне довести почате до кінця.

Ковальчук Р. О. володіє високою професійною компетентністю, яка дозволяє йому реалізувати творчі ініціативи з фізичного вдосконалення, зміцнення здоров’я, становленню спортивної майстерності вихованців, національно-патріотичного ґатунку. За період своєї діяльності особисто підготував 10 інструкторів з козацьких бойових мистецтв напрямку «Рукопаш-Гопак».

За останні роки козацькі види бойових мистецтв стали популярним національним видом спорту серед молоді Волині. Його вихованці часто завойовують призові місця на обласних і республіканських змаганнях.

А сам Ковальчук Р. О. став багаторазовим чемпіоном з різних видів єдиноборств. Він організатор спортивних змагань, фестивалів, концертів та інших заходів.

Його кредом є – пропаганда здорового способі життя, розвиток національно-патріотичного напрямку.

Він багаторазово проводив літні наметові козацькі таборування у Пляшевій на Рівненщині та на території експозиції просто неба «Козацький зимівник» Волинського музею-скансен. Разом із своїми вихованцями проводить майстер-класи, часто допомагає в роботі по благоустрою музею, залучає дітей і батьків до проведення спільних толок, інтерактивних етно-свят: в День весняного рівнодення «Весна іде – мир несе», «В ніч на Купала» тощо.

За короткий час зумів організувати понад 30 спортивних та культурних заходів, у яких взяли участь близько 12 000 учасників. Спільно зі своїми вихованцями брав участь у різноманітних заходах на території України та за її межами в період 2015–2020 рр.

За період 2015–2020 рр. провів понад 300 показових виступів та майстер-класів з козацького бойового мистецтва.

За успіхи у вихованні дітей і молоді Волині, активній пропаганді здорового способу життя, Романа Ковальчука було нагороджено премією «Людина року Волині - 2020» у номінації «Керівник року».

Одружений, має сина – Роман-Сонцедар, 2018 року народження, та доньку Дарину, 2020 року народження.

Ковальчук Р. О. докладає багато зусиль у розвиток тіла і духу молодого покоління через призму козацьких традицій, козацького способу життя.

Роман Ковальчук амбітний, але прогресивний молодий чоловік, який постійно втілює ідеї для покращення якості здоров’я, фізичного та духовного розвитку молодого покоління.

А тепер, його потужна молода енергія воїна і вчителя козацьких бойових мистецтв повинна перейти на культурологічну орбіту, зокрема, на подальшу розбудову Волинського музейного комплексу скансен «Козацький зимівник», що лише за 12 кілометрів від Луцька.

Молодий отаман-директор обіцяє «надати Музею друге дихання».

P.S. При умові, якщо у цьому йому (музею) допоможе Луцька міська рада, яка планує все ж таки забрати Музей-скансен під свою опіку і бюджет.

Олександр Середюк,
екс-директор
Волинського музею-скансена

Категорія: Рокинівський музей історії c/г Волині-скансен | Переглядів: 185 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]