Головна » 2021 » April » 24 » Маневицький музей вже має «крапанки»
10:52
Маневицький музей вже має «крапанки»
Маневицький музей вже має «крапанки»

Для полісян Волинського Полісся Великдень – основне свято року. У Маневицькому краєзнавчому музеї до Світлого Христового Воскресіння відбуваються різні заходи за народними традиціями, адже за тиждень до Великодня починаються приготування до великого свята – варять яйця і розписують писанки, випікають печиво і паски тощо.

Тому, до Маневицького краєзнавчого музею запросили жительку смт.Колки, викладачку громадянської освіти Колківського ВПУ Павлюк Наталію Миколаївну, майстриню по написанню найдавнішої писанки «Крапанки».

Пані Наталія писанкарством займається майже чверть віку і є прихильником традиційного воскового розпису етнічних мотивів, які споконвіків пишуться в народі, та щиро вірить в те, що символи, які написані на писанці, подарують нам усім мир, здоров’я та Великоднє Благословіння.

На майстер-класі, який провела Наталія Миколаївна, були присутні учні 4-класу Маневицького ліцею Героя України Андрія Снітка, з вчителем Семенюк Оксаною Володимирівною.

Пані Оксана щиро висловилася про майстриню: «Майстриня торкалася воском до сердець дітей, яких руки справно писали свою першу писанку. А для мене знайомство з писанкою бере початок чотири роки назад, тоді вперше спробувала писати писачком з своїм чоловіком і донечкою на майстер класі, який проводила Наталія Миколаївна в Маневицькому краєзнавчому музеї. І до цього часу в нашій сім’ї традиція у Великодньому кошику обов’язково повинна бути писанка».

У народі недаремно висловлюються: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Кожна писанка маленький світ, тому на них малюють небо з зорями, сонце, дерево життя.

Джерело: Маневицький краєзнавчий музей

Категорія: Маневицький краєзнавчий музей | Переглядів: 244 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]