Головна » 2017 » April » 28 » Інститут нацпам'яті зупиняє легалізацію польських меморіалів
10:01
Інститут нацпам'яті зупиняє легалізацію польських меморіалів
Інститут нацпам'яті зупиняє легалізацію польських меморіалів

Український інститут національної пам'яті призупиняє процес легалізації польських меморіальних об'єктів в Україні. Про це йдеться в заяві Українського інституту національної пам’яті, оприлюдненій на сайті прес-служби, пише «Слово і Діло».

Говорячи про демонтаж на польському кладовищі надгробного пам'ятника воїнам УПА, вказується, що організатори цих злочинних дій назвали це «публічною акцією» і «першим легальним демонтажем нелегального пам'ятника».

«Ліквідація могили була анонсована в польських ЗМІ, а сам «демонтаж» польські журналісти висвітлювали безпосередньо на кладовищі. Варварське знищення могили не перешкоджала поліція, а староста села навіть схвально відгукнулися про скоєний злочин», - йдеться в заяві.

«Руйнування братської могили воїнів УПА в Грушовічах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам'яті українського народу в Польщі, вчиненим з 2014 р. Ці випадки залишаються без розгляду польських правоохоронних органів. Польська влада не відновлює знищені пам'ятники. Одночасно за той же період в Україні було скоєно 4 акти наруги над польськими місцями пам'яті, і кожен раз українська влада в найкоротші терміни відновлювала меморіальні об'єкти в їх первинному вигляді, а за фактами вандалізму порушувалися кримінальні справи», - повідомляє інститут національної памяті.

Нагадаємо, глава Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович повідомив, що в Польщі 26 квітня місцева влада демонтувала пам'ятник Української повстанської армії на кладовищі в селі Грушовічі біля Перемишля.

Як повідомлялося, МЗС України готує ноту Польщі, назвавши те, що трапилося відвертою провокацією напередодні річниці операції «Вісла».

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 534 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]