Головна » 2017 » April » 6 » Фотовиставка Миколи Зінчука в Любомлі (ФОТО, ВІДЕО)
14:13
Фотовиставка Миколи Зінчука в Любомлі (ФОТО, ВІДЕО)
Фотовиставка Миколи Зінчука в Любомлі (ФОТО, ВІДЕО)

5 квітня у Любомльському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «НА СТАРИХ ФОТОГРАФІЯХ ВСІ МОЛОДІ…» – Волинь і краяни на світлинах фотокореспондента газети «Волинь-нова» МИКОЛИ ЗІНЧУКА» з нагоди його 70-ліття. Микола Микитович народився 17 жовтня 1946 року в с.Куснище Любомльського району, був учасником багатьох фотовиставок, у тому числі й Міжнародних, член Національної спілки журналістів України. Миколу Зінчука у багатьох джерелах справедливо називають фотолітописцем Волині.

Матеріали виставки, яка є спільним проектом Волинського краєзнавчого музею і редакції газети «Волинь-нова», до Любомля потрапили завдяки сприянню і старанню директора краєзнавчого музею Олександра Остапюка. Нагадаємо також, що куратори виставки в обласному центрі були – заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Євгенія Ковальчук і заслужений журналіст України Валентина Штинько.

На захід у музей завітали родичі, односельчани, друзі та колеги Миколи Зінчука, які ділилися теплими спогадами про майстра художньої фотографії, а насамперед – про щиру, доброзичливу, чистого і м’якого серця людину, яким і був Микола Микитович. Перші свої знімки він надсилав до районного видання «Радянське життя». У 1969 році його запросили на посаду фотокореспондента обласної молодіжної газети «Молодий ленінець», а згодом почав працювати у виданні «Волинь-нова». Тут незмінним фотожурналістом він був фактично до останніх днів свого життя, до 2004 року.

Відкривав виставку світлин Миколи Зінчука в Любомлі директор музею Олександр Остапюк.

Із натхненним і променистим словом про колегу виступила волинська письменниця і заслужений журналіст України Валентина Штинько.

Від представників місцевої влади вдячність організаторам виставки в районі висловив керуючий справами районної ради Олексій Хом’як. Голова Куснищанської сільської ради Петро Куран та вчитель історії ЗОШ с.Куснище Василь Загура у своїх виступах увагу зосередили на унікальній особистості фотожурналіста, який прославив свою малу батьківщину творчістю і безнастанною працею. Зі світлими і трепетними словами спогадів, які линули просто із серця, до присутніх звернулися односельчани та племінниця Миколи Зінчука. Загалом, багатолюддя на відкритті цікавої фотовиставки засвідчує її особливу ауру, щемку неповторність кожної зафіксованої миті, справжню любов до своєї праці та високий талант митця бачити ті моменти, які здатні зворушити найпотаємніші глибини нашого серця.

На світлинах Миколи Зінчука зображені відомі особистості і звичайні громадяни, видатні політики і прості сільські жителі, діти і тварини. А однією з найулюбленіших тем великого фотомайстра була природа та архітектура краю.

У Любомльському музеї виставка «На старих фотографіях всі молоді…» діятиме протягом трьох тижнів.

Джерело: Любомльський краєзнавчий музей

Відео Волинської РДНСТРКУ :

Категорія: Любомльський краєзнавчий музей | Переглядів: 643 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/7
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]