Головна » 2016 » August » 23 » Дзвони в історії і культурі народів світу
14:10
Дзвони в історії і культурі народів світу
Дзвони в історії і культурі народів світу

VІ Міжнародна науково-практична, історико-краєзнавча конференція з такою назвою, зініційована науково-методичним Центром дзвонового мистецтва Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, відбулася 20 серпня в Луцькому історико-культурному заповіднику.

Збігнєв, Агата Фельчинські, Пйотр Ямскі, організатор конференції Галина Марчук та Іраїда Майданець

Науковці, дослідники, кампанологи та краєзнавці України, країн ближнього зарубіжжя зацікавлено обговорювали історію виникнення дзвонів, їх використання, аналізували дослідження маловідомих сторінок цієї теми.

Учасники конференції

Вітали учасників заходу директор заповідника Павло Рудецький, професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко.

Геннадій Бондаренко

Цікавими були виступи доктора мистецтвознавства Богдана Кіндратюка та кандидата психологічних наук, доцента Світлани Литвин-Кіндратюк (ВДНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”), кампалофіла з м.Глухів Сумської області Ірини Колтакової, чия колекція в 2000 дзвіночків внесена в Книгу рекордів України в 2014 році.

Про цікаві сторінки своїх досліджень говорили педагог з Одещини Тетяна Маляренко, науковий співробітник з Хортиці Віктор Кривоносов, луцький дзвонар Роман Віренко, магістр мистецтвознавства Санкт-Петербурзького університету Олеся Ростовська.

Віктор Кривоносов, Пересопниця

Дзвонар Роман Віренко, м.Луцьк

Іван Сорока та науковці з Івано-Франківська

У роботі конференції взяла участь польська делегація, яку представляли Пйотр Ямскі – історик мистецтва Інституту мистецтвознавства Польської академії наук у Варшаві, Агата Фельчинська – магістр історії мистецтва Польської академії наук, м.Краків, та її батько Збігнєв Фельчинський, майстер-ливарник. Фельчинські були засновниками в 1808 році майстерні з відливання дзвонів у прикарпатському містечку Калуші. Сьогодні продовжують ремесло в Польщі. В Луцьку є кілька дзвонів роботи цих майстрів – в костелі святих Петра і Павла та в музеї дзвонів історико-культурного заповідника.

Пйотр Ямскі робить дарчі підписи для Ківерцівського музею

Галина Марчук з новим сувеніром

В другій половині дня Галина Марчук, голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, лауреат обласної премії імені Олександра Цинкаловського, запросила учасників заходу на фестиваль дзвонового мистецтва “Благовіст Волині”, який відкрив патріарх Волинського дзвонарства 82-літній Іван Сорока із села Липне Ківерцівського району. Поважний гість вже 40 років скликає односельчан на Божу службу у своїй церкві. 22-й раз піднімається на замкову дзвіницю.

Іван Сорока

На дзвіниці патріарх Волинського дзвонарства 82-річний Іван Сорока із села Липне Ківерцівського району

“Патріарх” нарозхват

Лучани та гості міста зачаровано слухали мелодії дзвонів, які є національним надбанням. Фестиваль у замку, безперечно, сприяв популяризації досягнення українського дзвонарства, підтвердив необхідність охорони його пам’яток на державному рівні.

Лучани слухають мелодії дзвонів

Учасники конференції

Степан Войчик,
директор Ківерцівського краєзнавчого музею,
член Національної спілки краєзнавців України

Категорія: Музей дзвонів, м. Луцьк | Переглядів: 1046 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]