Головна » 2017 » April » 20 » «Дзвони серця» Галини Марчук
12:42
«Дзвони серця» Галини Марчук
«Дзвони серця» Галини Марчук

18 квітня, в День пам’яток історії та культури України, у Волинському краєзнавчому музеї відбувся ювілейний вечір «Дзвони її серця» з нагоди 70-ліття магістра, кампанолога, голови Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток та культури Галини Марчук. Дата святкування була вибрана не випадково, адже ювілярка понад тридцять років свого життя присвятила вивченню, збереженню та популяризації культурної спадщини українського народу. Волинянку прийшли привітати рідні, однокласники, багато друзів, колег у тому числі гості з Німеччини, Варшави, а також представники влади міста.

До пам’ятного вечора музейні працівники підготували персональну виставку Галини Марчук, де представлені документи, грамоти, подяки, понад 60 світлин з домашнього архіву, науково-краєзнавчі збірники «Дзвони в історії і культурі народів світу»… Вражає своєю різноманітністю та неповторністю колекція сувенірних дзвоників – з металу, скла, дерева, кераміки, чудові ангелочки та колекція цікавих наперстків тощо.

На початку свята з глибокою повагою до іменинниці звернулася заступник голови Волинської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Іраїда Майданець. Вона відмітила, що «життя Галини Степанівни багатогранне, різностороннє, як палітра», підкреслила її активну життєву позицію.

З вітальним словом до ювіляра виступили чиновники Луцької міської ради – заступник міського голови Григорій Пустовіт та заступник директора департаменту культури Андрій Ломага. Вони подякували краєзнавцю за вагомі здобутки на ниві збереження культурної спадщини українського народу та вручили Подяку департаменту культури Луцької міської ради.

Ведучий урочистого свята, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, розповів про найяскравіші віхи життя та діяльності іменинниці, підкреслив, що «Музей дзвонів у Луцькому замку є єдиним в Україні і тому варто подбати про його автономію в майбутньому…». До вітань директора приєдналися музейні працівники, які добре знають та шанують Галину Марчук, активно співпрацюють з нею впродовж багатьох років.

Теплі слова про Галину Степанівну звучали від Ілони Млинарської, голови Волинського відділення товариства «Україна – світ» та німецької делегації у складі голови Центральної Спілки українців Людмили Млош та її чоловіка Дітера.

Зі словами вдячності про співпрацю звернулися директори Сарненського історико-етнографічного музею Раїса Тишкевич та Ківерцівського краєзнавчого музею Степан Войчик.

Ювілярку поздоровив директор Палацу культури Луцька Юрій Войнаровський, адже Галина Марчук впродовж п’ятнадцяти років працювала директором культури мікрорайону Вересневе. Щирі слова лунали від художнього керівника цього культурного закладу – Оксани Крамар та її юних вихованців.

На свято завітав поважний гість Ростислав Кушнірук, керівник народної аматорської хорової капели «Посвіт» Палацу культури міста Луцька. Він розповів, що Галина Степанівна була Першим старостою хору «Посвіт», відмітив, що ця дивовижна жінка є патріотом України та борцем за її незалежність.

Дзвоновому мистецтву у ювілярки навчалася Тетяна Білоус, яка приїхала на урочистості з Варшави. Галина Марчук – мудрий наставник. Компанолог ще двадцять дев’ять років тому прищепила учениці любов до звуку церковного дзвону – символу духовності та вічності, яка живе в її серці і донині.

У своєму привітанні Зінаїда Пахолок, доктор філологічних наук, доцент кафедри філології та методики початкової освіти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки підкреслила, що «секрет довголіття ювілярки – це активна громадська діяльність та часті зустрічі з молоддю, а зокрема зі студентами університету…».

Цікавою була розповідь директора Навчально-методичного центру профспілок Волинської області Галини Даниленко, яка написала пісню про дзвони Волині. Вона зазначила, що «Луцьк – це єдине місце в світі, яке має привабливі звуки – звуки дзвонів…».

Голова Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Геннадій Бондаренко згадав про чимало відкритих Галиною Степанівною маловідомих широкому загалу імен видатних краян – Анатолія Дублянського, Леоніда Маслова, Лідії Спаської, Йозефа Вацлава Томана-Томанека та інших.

Людмила Стасюк, директор Волинської державної обласної універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки щиро подякувала за співпрацю та організацію спільних творчих проектів.

Олег Данкевич, голова Жидиченської сільської ради, розповів про започатковані Галиною Марчук Міжнародні науково-практичні конференції – «Миколаївські читання» та «З'їзд європейських монархів у Луцьку 1429 р.».

З вітальними промовами виступили майстри декоративно-ужиткового мистецтва – вишивальник Олександр Шум, майстриня соломоплетіння, лауреат обласної премії імені Леоніда Маслова (яку започаткувала Галина Марчук) Валентина Галкіна та кераміст Тетяна Вегера.

Зі словами вдячності за дослідження історії та культурної спадщини волинських ромів звернулися представники Волинської обласної громадської організації циган «Терне Рома» на чолі з Тетяною Левенюк.

На ювілейному вечорі прозвучали теплі слова та щирі привітання від сім’ї та родини.

По завершенню свята ювілярка пообіцяла не зупинятись на досягнутому, продовжувати досліджувати історико-культурну спадщину Волинського краю.

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 763 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 4.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]