Головна » 2021 » April » 29 » «Добрий ранок» на виставці писанок Катерини Кримковської (ФОТО, ВІДЕО)
15:41
«Добрий ранок» на виставці писанок Катерини Кримковської (ФОТО, ВІДЕО)
«Добрий ранок» на виставці писанок Катерини Кримковської (ФОТО, ВІДЕО)

Сюжет «Туристичний ГІД» з телепередачі «Добрий ранок» ТРК «Аверс» від 29 квітня 2021 року про виставку авторських і традиційних писанок Катерини Кримковської у Волинському краєзнавчому музеї:

Довідково:
4 квітня 2021 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулося відкриття персональної виставки авторських і традиційних писанок Катерини Кримковської.

У виставковому залі серед давніх вишитих рушників, народних картин, керамічних творів волинських авторів розмістилася авторська колекція робіт Катерини Кримковської, що представляє писанкарське мистецтво. У вітринах повного огляду демонструється вісімдесят п’ять великодніх атрибутів, виконаних технікою воскового розпису на страусиних, гусячих, качиних та курячих яйцях. На них вправною рукою майстрині зображені, як традиційні писанкові візерунки, так і авторські орнаментальні композиції.

Для фарбування писанок Катерина Кримковська використовує здебільшого природні барвники, які готує сама з відварів цибулиння, ягід чорниці, винограду, кропиви, горіха. Саме тому роботи майстрині мають своєрідну колористику, яка поєднує відтінки світлих та насичених темних барв.

Презентація виставки відбулася у формі майстер-класу для відвідувачів школи писанкарства «Чарівний писачок», що традиційно організовується у Волинському краєзнавчому музеї до свята Великодня. Майстриня розповіла про власний досвід створення писанок та секрети їх фарбування природними барвниками і представила авторську колекцію на виставці.

Кожен учасник заняття створив свою писанку з традиційним візерунком та пофарбував у відварах цибулиння, ягодах чорниці і винограду.

Катерина Кримковська – жителька села Прилуцьке Волинської області. Закінчила Луцьку художню школу, Львівську академію мистецтв. З 2001 року – активна учасниця обласних конкурсів на кращу писану Волині «Волинська писанка третього тисячоліття», у яких неодноразово займала призові місця. Її роботи зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею, увійшли до каталогу «Писанки другої половини ХХ – початку ХХІ століть. Збірка Волинського краєзнавчого музею», експонуються на різноманітних виставках волинських майстрів.

Людмила Мірошниченко-Гусак,
завідувачка науково-експозиційного відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 262 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]