Головна » 2017 » April » 12 » До Міжнародного дня звільнення в’язнів фашистських концтаборів
15:45
До Міжнародного дня звільнення в’язнів фашистських концтаборів
До Міжнародного дня звільнення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня вся світова громадськість відзначає Міжнародний день звільнення в’язнів фашистських концтаборів. Цей день встановлено в пам’ять про повстання в’язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року. Табір для чоловіків Бухенвальд був і залишається символом нацистського правління, він був збудований ще у 1933 році.

З цієї нагоди 11 квітня 2017 року у Волинському обласному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні працівниками Волинського краєзнавчого музею представлено виставку «Пам’яті жертв нацизму».

На фотодокументальній виставці матеріали волинян, які під час Другої світової війни перебували у таборах смерті: А. Бакулевича, П. Клінкевича, М. Мазура, К. Зінчука, О. Супруна, Д. Ковальчук, географічна карта розташування таборів на території Німеччини і окупованих держав, спогади в’язнів Євгенії Музики, Віталія Супруна (його батько загинув в Майданеку), Олександра Ніколаєва, Василя Терещенка.

На виставці експонуються фото Луцької громадської ветеранської організації «Спілки в’язнів-жертв нацизму», яка займається проблемами людей, що пройшли через жахіття нацистських концтаборів, були «остарбайтерами» у промисловому та сільськогосподарському секторах нацистської Німеччини.

Під час Другої світової війни нацистська Німеччина на території окупованої Європи створює 14 033 місць примусового тримання. Більшість концтаборів були обладнані газовими камерами та засобами масового знищення людей – крематоріями. Найбільшими фабриками смерті були концтабори Освенцім (Аушвіц), Майданек, Треблінка, Маутхаузен, Заксенхаузен, Равенсбрюк, Флоссенбюрг, Дахау, Бухенвальд, Штутгоф та ін.

На Волині в період нацистської окупації (1941-1944 рр.) у концтаборах загинуло 47 960 військовополонених. Лише у Володимир-Волинському концтаборі «Норд-365» було розстріляно, померло від голоду і катувань 25 000 військовополонених. В гетто на Волині було знищено все населення єврейської національності (110 000 чоловік, у тому числі 25 658 у Луцьку).

Фото Л. Максимова

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 557 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]