Головна » 2015 » August » 28 » Дивосвіт вишивки Ірини Стравінської вже можна побачити в обласному музеї!
15:33
Дивосвіт вишивки Ірини Стравінської вже можна побачити в обласному музеї!
Дивосвіт вишивки Ірини Стравінської вже можна побачити в обласному музеї!

   У Волинському краєзнавчому музеї розгорнуто виставку робіт майстра художньої вишивки із м.Кременця (Тернопільська обл.) Ірини Стравінської «Дивосвіт вишивки». Назва виставки яскраво передає ті незабутні враження, які отримуєш, переглядаючи ці твори. На більшій відстані це – живопис: натюрморти, пейзажі, ікони, портрети… Підходиш ближче – дивуєшся палітрі кольорів, відтінків, тонів. А при близькому розгляді розумієш – це вишивки!

   Молода майстриня Ірина Стравінська подарувала можливість волинянам ознайомитися з її творчістю – унікальним «хрестиком». В чому його унікальність? На відміну від традиційного він неймовірно маленький – 110 «хрестиків» на одному квадратному сантиметрі. Більшість робіт містять понад 100 тисяч «хрестиків», мозаїчно поєднують більш як сто кольорів та відтінків ниток. Це – копітка, наполеглива праця, яка потребує, старанності, самовіддачі, тривалого часу; в результаті – народжується шедевр. Майстриня розповідала, як одного разу її виставку відвідали дві жіночки старшого віку, які самі тривалий час захоплюються вишивкою. Вони довго не могли повірити, що це хрестики – нарешті, уважно роздивившись роботи з обох боків, визнали, що ті дійсно вишиті хрестиком.

   Ірина Стравінська – народилась у Кременці в родині педагогів. Після школи отримала дві вищі освіти: на біологічному факультеті Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту імені Т. Шевченка і на факультеті «Фінанси та підприємництво» Національного університету «Львівська політехніка». Саме під час навчання у Львові Ірина почала віддавати весь свій вільний час улюбленому захопленню – вишиванню. З дитинства займалася рукоділлям: шиттям, в’язанням на шпицях та гачком. Але її світосприйняття знайшло своє відображення саме в художній вишивці. Це – вишиванки на релігійну тематику, вишиванки-репродукції полотен відомих художників, натюрморти, портрети, власні творчі розробки – враження від подорожей рідним краєм та за кордоном. За допомогою ниток і голки Ірині вдається відтворювати картини всесвітньо відомих художників. А техніка майстрині передає найдрібніші деталі оригінальних художніх полотен.

   Створення однієї картини займає від кількох тижнів до кількох місяців. У середньому Ірина використовує для однієї кольорової роботи близько 200 відтінків кольорів. Багатьох вражає те, що, за зізнанням авторки, її чорно-білий автопортрет вишитий 59 відтінками ниток. Найбільша з робіт – «Благовіщення» – складається з 140 тисяч хрестиків. Це одна з перших робіт авторки. Тоді Ірина ще не розробляла схеми самостійно, тож витратила чимало часу на пошук готової. Майстриня народилася на Благовіщення, тому ця робота для неї має особливе значення.

   Загалом у музеї експонується майже 50 робіт вишивальниці. Вона неодноразово брала участь у виставках: у Кременецькому краєзнавчому музеї, будинку-музеї Ю. Словацького, готелі «рейкарц» у Почаєві, палаці «Березіль» у Тернополі, Львові, Києві, Рівному та ін. Її творчість гідно оцінена. У 2010 році вона отримала посвідчення «Майстер художньої вишивки», має нагороди, подяки. Вишиванками Ірини захоплюються не тільки в Україні. Її роботи знають також і в Польщі, Франції, Італії, Канаді, США. Вона постійно вдосконалює свою майстерність, використовує комп’ютерні технології при створення схем до своїх полотен, шукає нові джерела до натхнення. Але основні інструменти – це голка, нитки та її тендітні руки, які й створюють шедеври. Тільки те, що створене власними руками, від душі, за покликом серця, знаходить відгук в інших людей.

   За участі майстрині 3 вересня о 12.00 год. у музеї відбудется презентація цієї унікальної виставки.

А поки що, приходьте і пориньте у дивосвіт

рідкісної вишивки!

НЕ ПОШКОДУЄТЕ!

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 937 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/6
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]