Головна » 2021 » April » 18 » 18 квітня – День пам’яток історії та культури України та Міжнародний день пам’яток і визначних місць
09:58
18 квітня – День пам’яток історії та культури України та Міжнародний день пам’яток і визначних місць
18 квітня – День пам’яток історії та культури України та Міжнародний день пам’яток і визначних місць

Вивчайте, пишайтеся та бережіть свою історію та культуру!

Врятована музейниками у 1986 р., відкрита реставраторами з під пізніших перемалювань у 2004 р., ікона «Богоматір Нев’янучий цвіт» 1736 р. нині репрезентує волинський іконопис XVIII ст. в експозиції Музею волинської ікони.

Як свідчать щоденники експедицій по обстеженню культових споруд Волині 1981–1986 рр., вона разом з іншими пам’ятками сакрального мистецтва була зафіксована у 1982 р. у Свято-Михайлівської церкви с. Великий Окорськ Локачинського. На той час церква була закрита. У 1984–1985 рр. в ній облаштували будинок громадянської панахиди. Іконостас був розбитий і перенесений на дзвіницю. Частина ікон перевезена в смт Локачі, де збиралися відкрити музей атеїзму, який так і не відкрили. У 1986 р. пам’ятки з церкви с. Великий Окорськ музейники за погодженням з адміністрацією Локачинського району привезли у фонди Волинського краєзнавчого музею.

У 2004 р. ікона «Богоматір Нев’янучий цвіт» була відреставрована художниками-реставраторами музею Павлом Петрушаком та Анастасією Чабан.

Під час проведення робіт був відкритий фрагмент донаторського напису з датою «1736».

Джерело: Музей волинської ікони

Категорія: Музей волинської ікони | Переглядів: 259 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]