Головна » 2021 » April » 11 » 11 квітня – Міжнародний день звільнення в’язнів нацистських концтаборів
00:28
11 квітня – Міжнародний день звільнення в’язнів нацистських концтаборів
11 квітня – Міжнародний день звільнення в’язнів нацистських концтаборів

Щорічно, 11 квітня, весь світ вклоняється людям, які пройшли неймовірно тяжкий шлях через нацистські табори, віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах, розташованих на території Європи.

Цю дату, згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН, було встановлено в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів найбільшого табору Бухенвальд біля Веймара. Саме 11 квітня 1945 року, 76 років тому, в’язні назавжди змінили хід історії людства. Здолавши нацистських катів, полонені нарешті вийшли на волю та вдихнули повними грудьми. Ця пам’ятна дата увійшла в історію як Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів.

Відтоді пройшло немало часу, але страшні злочини проти людства не мають строку давності. Геноцид проти цілих народів, масові розстріли дорослих і дітей на «фабриках смерті» в окупованих нацистами країнах, тортури та непосильна каторжна праця знищили мільйони безневинних людей.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тис. концтаборів. За роки Другої світової війни через них пройшло 18 млн. чоловік, з них 5 млн. громадяни Радянського Союзу, більше 11 млн. були знищені.

До цієї дати в Рожищенському історико-краєзнавчому музеї підготовлено фотодокументальну виставку «Злочин, якому нема прощення», яка розповідає про минуле, яке ніколи не можна забувати, про важкий шлях, який пройшло «покоління війни» – голод, тяжка, виснажлива праця, та багато інших випробувань.

Також представлено відомості про концентраційні табори та список і фото рожищенців, котрі перебували у цих таборах, це – Маргарита Парфенюк з м. Рожище, Гнат Трофімчук м. Рожище, Володимир Ольшевський з с. Топільне, Гнат Крук з м. Рожище та Ростислав Зенц з с. Рудня. Зокрема фото, які поміщені на виставці, викривають злочини нацизму проти людства.

Пам’ять про нелегку долю в’язнів буде завжди жити в наших серцях і передаватиметься з покоління в покоління.

Джерело: Рожищенський історико-краєзнавчий музей

Категорія: Рожищенський народний краєзнавчий музей | Переглядів: 259 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]