Головна » 2016 » January » 22 » Завершився огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області
11:45
Завершився огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області
Завершився огляд музеїв при навчальних закладах Волинської області

   Підведено підсумки огляду музеїв при дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних навчальних закладах Волинської області.

   Метою заходу було удосконалення діяльності музеїв при навчальних закладах щодо формування і збереження Музейного фонду України, упорядкування та систематизація мережі музеїв, сприяння підвищенню ролі музеїв в організації навчально-виховного процесу та популяризації музейної справи у навчальних закладах, а також виявлення кращих музеїв.

У Зразковому музеї академіка Михайла Кравчука при ЗОШ І-ІІ ст. с. Човниця Ківерцівського району

   На обласний огляд музеїв надійшли звітні матеріали від усіх відділів освіти райдержадміністрацій, управлінь освіти міських (міст обласного значення) рад, закладів нового типу обласного підпорядкування, професійно-технічних навчальних закладів.

   У міжоглядовий період відкрито і взято на облік 17 музеїв. За цей період 5 музеїв при навчальних закладах припинили свою діяльність.

   За підсумками огляду 30 музеїв при навчальних закладах підтвердили звання «Зразковий музей».

Фольклорний гурт «Дивоцвіт» у Зразковому народному музеї «Світлиця» при Луцькому НВК «Гімназія № 14»

   Станом на 20 січня 2016 року на обліку перебуває 178 музеїв при навчальних закладах області, з них 2 – при дошкільних, 167 – при загальноосвітніх, 2 – при позашкільних, 7 – при професійно-технічних навчальних закладах.

   За профілями музеї розподілені таким чином: 118 – історичні (з них 24 – широкого історичного профілю, 40 – історії населеного пункту, 26 – військово-історичні, 21 – історії освіти, навчального закладу, 7 – історії особи), 5 – краєзнавчі, 3 – природничі, 3 – літературні, 2 – мистецькі, 47 – етнографічні. Збережена тенденція до розвитку профільних музеїв, у переважній більшості історичного та етнографічного напрямів.

   У музеях навчальних закладів зберігаються понад 49 тисяч експонатів основного фонду – пам’яток матеріальної і духовної культури, які є частиною Музейного фонду України.

Акція «Маки пам’яті» у Зразковому музеї бойової слави при ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 м. Рожище

   У зв’язку з сучасною ситуацією в Україні особливо важливу роль у патріотичному вихованні молоді відіграють музеї історичного профілю. Відповідно до вимог Методичних рекомендацій щодо засад діяльності музеїв історичного профілю дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних та професійно-технічних навчальних закладів (лист МОН України від 22.05.2015 №1/5-225) в історичних музеях навчальних закладів області створено нові експозиції «Волиняни – герої Небесної Сотні», «Неоголошена війна. Волинський рахунок», оформлено тематичні виставки, проводяться масові заходи, щоб донести до молоді дух патріотизму, виховувати українців – патріотів, готових боронити рідну землю від окупантів і терористів, відстоювати незалежність і цілісність Української держави.

Урок історії у Зразковому музеї історії села Велика Глуша при ЗОШ І-ІІІ ст. с. Велика Глуша Любешівського району.

   В освітніх закладах, де навчались Герої Небесної Сотні і учасники АТО, які віддали своє життя за Україну, відкрито меморіальні дошки на честь Героїв України.

   Огляд показав, що управління, відділи освіти, навчальні заклади плідно співпрацюють з Волинським краєзнавчим музеєм і державними музеями з питань розвитку музейної справи та ефективного використання музейної педагогіки у навчально-виховному процесі.

Екскурсія у Зразковому музеї історії села Купичів при ЗОШ І-ІІІ ст. с. Купичів Турійського району

Новостворена експозиція в музеї прикордонної слави при Гущанському НВК Любомльського району

   За вагомий внесок у справу виховання учнівської молоді, відродження та примноження культурних надбань та історичної спадщини українського народу, пропаганду пам’яток історії, культури та природи, формування та збереження Музейного фонду України кращі музеї – переможці огляду нагороджені грамотами управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації, лауреати огляду – грамотами Центру туризму, спорту та екскурсій.

   Очолюють музеї навчальних закладів невтомні дослідники рідного краю, палкі патріоти України, які самовіддано зберігають для прийдешніх поколінь безцінні музейні скарби. Свої знання і вміння, тепло душі вони віддають дітям, наповнюючи їх серця любов’ю до України.

Висвітлення сучасних подій в Україні у музеї прикордонної слави при Гущанському НВК Любомльського району

Експозиція музею вишитої ікони при Головненській спеціальній школі-інтернаті

У Зразковому музеї історії села Прилісне при ЗОШ І-ІІІ ст. с. Прилісне Маневицького району

   Педагоги з великої літери, ентузіасти музейної справи за їх благородну подвижницьку працю заслуговують доброї слави, заслуженої шани і підтримки.

Л. Грабинська,

методист Центру туризму, спорту та екскурсій

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 1221 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]