Головна » 2017 » March » 13 » Запрошуємо на відкриття виставки «Волинь в Українській революції 1917–1921 років»
15:43
Запрошуємо на відкриття виставки «Волинь в Українській революції 1917–1921 років»
Запрошуємо на відкриття виставки «Волинь в Українській революції 1917–1921 років»

В четвер, 16 березня 2017 року, о 12.00 год. у Волинському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки «Волинь в Українській революції 1917–1921 років», приуроченій до 100-річчя від заснування Центральної Ради та початку революції. На ній представлені матеріали з фондів музею, які ілюструють державотворчий процес на Волині у часи становлення Української Народної Республіки та Української Держави Павла Скоропадського.

Це, зокрема, документи, світлини, нагороди добровольчої військової формації Українських січових стрільців, воїни якої в роки Першої Світової війни відкрили на Волині перші українські школи. З Універсалів Центральної Ради (деякі з представлених примірників видрукувані саме на Волині) і розпоряджень місцевих органів влади, в тому числі й луцьких, можна дізнатися про боротьбу волинян за встановлення української державності. Унікальними експонатами є оригінальний примірник накладної, написаної від руки головою Центральної Ради Михайлом Грушевським і примірник однієї з його книг, видрукуваної саме революційного 1917 року. Розміщений і блок матеріалів про політичну діяльність Гетьманату Павла Скоропадського та головного ідеолога українського монархізму волинянина В’ячеслава Липинського.

Листівка 1917 року

Чимало з представлених експонатів належить до періоду воєнних дій 1919–1921 років, коли саме на Волинь частково перемістився центр державотворчих процесів УНР. Зокрема, документи і фотографії визначних політичних та військових діячів, які на завершальному етапі Української революції перебували на теренах нашого краю. А також блок матеріалів про діяльність уряду УНР на еміграції, його допомогу у формуванні офіцерських кадрів для УПА–«Поліської Січі» в роки Другої Світової війни і, зрештою, передачу всіх своїх повноважень президенту України Леоніду Кравчуку в 1992 році.

Простежується на виставці і тема становлення української державної символіки, яка формувалась у той час. Увазі відвідувачів представлена символіка Луцька революційних часів, прапори різних відомств Гетьманату Павла Скоропадського і УНР. Окремим блоком наочно показується історія червоно-чорної символіки Ордену Залізної Остроги січових стрільців, яка потім лягла в основу символіки УПА.

Пошановано і такі важливі для розуміння нашої історії події як битва воїнів-добровольців УНР проти росіян під Крутами 29 січня 1918 року та проголошення Акту Соборності України 22 січня 1919 року. Зокрема, збереглися світлини принаймні двох волинян, які билися проти російських червоногвардійців під Крутами – Матвія Данилюка і Остапа Гаврилюка.

Закцентовано увагу і на темі відродження козацтва на Волині у 1917–1921 роках. Показані світлини українських козацьких підрозділів синьожупанників і сірожупанників, сформованих на початках існування УНР за підтримки січових стрільців на Ковельщині та Володимир-Волинщині відповідно. Представлена увазі відвідувачів колекція зброї сторічної давності. Цікавими є і деякі інші речі періоду революції на виставці: тогочасні друкарська машинка, апарат Морзе, фотоапарат тощо. Окремим блоком показано матеріали, які розповідають про творення пісень і музики в лавах Січового Стрілецтва: світлини українських військових оркестрів, творців пісень, деякі музичні інструменти.

На окремій вітрині представлено рідкісну колекцію грошових знаків, які функціонували на українських землях у 1917–1921 роках. Це банкноти УНР та Української Держави, Радянської України, Австро-Угорщини, Німеччини, відродженої Польщі, Німеччини, імперської та більшовицької Росії. Унікальним надбанням музею є Волинські регіональні бони, в тому числі й чи не найкрасивіші з них – Луцькі гривні. Представлені й тимчасові грошові знаки інших українських земель: Одеси, Єлисаветграда (тепер – Кропивницький) і навіть тих, які функціонували на Далекому Сході – в Зеленому Клині (Українська Закитайщина). Увазі відвідувачів пропонуються також оригінали марок-шагівок, що слугували замість розмінного знаку УНР та серія поштових марок України 1920 року.

Метою даної виставки є поширення знань про історію нашого краю як невід’ємної частини Соборної України, виховання у громадян поваги до національно-демократичних традицій нашої країни. А також усвідомлення історичної ваги Волинського краю в революційних подіях 1917–1921 років.

Виставка «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» діятиме в дні роботи музею. На її основі планується проведення музейних заходів у рамках подальшого відзначення 100-річчя Української революції, її найважливіших подій.

Сергій Лис,
провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 702 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]