Головна » 2016 » January » 24 » Запрошуємо до обласного музею на презентацію книги про скульптура класицизму з Волині
19:50
Запрошуємо до обласного музею на презентацію книги про скульптура класицизму з Волині
Запрошуємо до обласного музею на презентацію книги про скульптура класицизму з Волині

   27 січня 2016 року о 12:00 год. у Волинському краєзнавчому музеї довгоочікувана презентація книги письменника, художника, краєзнавця Валерія Войтовича „Томаш Оскар Сосновський. Скульптура класицизму”.

   У пропонованому дослідженні вперше в Україні піднімається питання про культурну спадщину талановитого митця з Волині. У 130-ті роковини від дня смерті генія запрошуємо всіх поціновувачів культури та мистецтва до Волинського краєзнавчого музею.

   „Був у думках і серцях усіх, тому що на людину подібного характеру, подібної доброти і величності духу треба чекати довгі роки” (некролог, написаний Т. О. Сосновському 27 січня 1886 року).

Томаш-Оскар Сосновський. Оплакування Христа. Сер. ХIХ ст. Мармур

Довідково:

Войтович В. М.

Томаш Оскар Сосновський. Скульптура класицизму.Рівне : Видавець В. Войтович, 2015. – 300 с.: іл.

І5ВN 978-966-2016-17-8

Рецензенти:

Овсійчук В. А. – доктор мистецтвознавства, лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка;

Луц В. Д. – історик мистецтва, завідувач художнього відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею.

У пропонованому дослідженні вперше в Україні піднімається питання про культурну спадщину геніального скульптора із Волині Томаша Оскара Сосновського (1812-1886), твори якого прикрашають найвідоміші храми й музеї України, Польщі, Італії, Ізраїлю та інших країн. Нині для культурного світу постать Сосновського, незаслужено забутого, завдяки дослідженню повертається в Україну. Докладно висвітлюється, в яких умовах, оточенні, у якому середовищі виховувався творець всеєвропейського масштабу. Поєднання зворушливої релігійності з поетичним безмежжям творіння Високого Ренесансу вплітає в духовну систему людської думки зворушливі почуття, виховані великими творцями минулого й нового часу, до когорти яких належав Сосновський, їх постійну потребу в нагадуванні та продовженні духовності, гуманізму й творчого процесу.

Дана монографія стане потрібною для шкіл, вищих навчальних закладів. З неї молоде покоління здобуде вичерпні відомості не лише про прославленого скульптора, а також про європейське мистецтво того часу, про такі мистецькі явища як бароко, класицизм, романтизм, що необхідні для культурного збагачення кожній людині. Книга Валерія Войтовича розкриває життєвий і творчий шлях скульптора об’ємно й змістовно, збагачена численними ілюстраціями, а тому стане важливим набутком всім, хто цікавиться українською мистецькою культурою, викличе неабиякий інтерес у науковців та мистецтвознавців.

Категорія: Волинський краєзнавчий музей | Переглядів: 835 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]