Головна » 2017 » October » 12 » Загублене місто – Трохимбрід
16:22
Загублене місто – Трохимбрід
Загублене місто – Трохимбрід

«Зугублене місто – Трохимбрід» – така назва виставки, що відкрилась у Ківерцівському краєзнавчому музеї і приурочена 75-й річниці знищення єврейського містечка.

Трохимброд (Трохемброд, Трохенброд) – унікальне містечко-штетл, розташоване поза єврейською територією, побудоване, заселене і кероване повністю євреями, яке існувало на Ківерцівщині в оточенні сіл Журавичі, Домашів, Тростянець, Лопатень, Яромель, Клубочин, Пшебраже, Озеро, Сильне, Городище, колонії Юзефін.

Кілька єврейських сімей тут поселилось у 1810 році, у 1813 – тут народжується перша дитина. У 1889 році в Трохимброді проживало уже 1200 осіб (235 сімей).

Мешканці містечка винайшли спосіб осушення боліт для ведення землеробства, збору врожаїв та розведення худоби. Але переважно вони займалися комерцією, ремеслами та торгівлею. До 1938 року виключно єврейське населення міста зросло до 5 тисяч осіб. У Трохимброді було багато магазинів, майстерень, невеличких фабрик, ремісників та майстрів, які обслуговували оточуючі українські та польські села.

Наприкінці 30-х років ХХ ст. у містечку проводиться електрифікація, діють телефонна та телеграфна станції, продаються газети, велосипеди, з’являється автотранспорт. У 1939 році єдину вулицю містечка вкривають бруківкою…

У серпні 1942 року нацисти та їх поплічники зігнали всіх мешканців Трохимброду до найближчого лісу, де заздалегідь були викопані ями та розстріляли полонених. Лише 33 втікачі з Трохимброду пережили війну. Від міста не лишилось сліду…

На відкриття виставки приїхали: Сергій Швардовський – виконавчий директор Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму, внук Ені-Гітл Теппер (Євгенії Швардовської) з Трохимброду, Френк Брендле – представник німецького фонду «Пам’ять, відповідальність та майбутнє» та громадської організації «Освіта заради співпраці», м.Берлін, Геріт Ціглер – оператор відеозйомки, Оксана Сущук – кандидат історичних наук, завідувач відділу «Книга Пам’яті» редакційно-видавничої групи «Науковий центр історичних студій Волині», Геннадій Якунін – координатор проекту «Захистимо пам’ять» Меморіалу вбитим євреям Європи», м.Житомир, Олена Дубень – науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, Іраїда Майданець – заступник голови Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Яна Церкевич – заступник голови Ківерцівської райдержадміністрації.

Серед експонатів виставки – ханукія (підсвічник) 18 століття, Тори, рештки металевого бокала, жіночі прикраси, 3-х копієчна монета 1899 року, фрагменти підсвічників, металеві чайні ложки. Ці артефакти були знайдені на території, де колись процвітало містечко Трохимбрід…

Готуючись до виставки, ми побували на цій землі. Супроводжувала нас жителька с.Микове Олена Петрівна Ковальчук, яка люб’язно передала для музею ще одного свідка існування Трохимброду – швейну машинку «Singer», власницею якої була єврейська жінка – колишня жителька містечка. Ця машинка, мабуть, і донині зберігає пам’ять про вправні руки єврейської жінки, яку прихистила українська сім’я.

Час невпинно йде, віддаляючи людство від подій Другої світової війни, поступово стираючи зі сторінок історії її криваві діяння. Але з пам’яті людської не можна вирвати спогади про втрачений свій край, загиблих в страшних муках рідних і близьких.

Історія не може бути забута.

Джерело: Ківерцівський краєзнавчий музей

Категорія: Ківерцівський районний краєзнавчий музей | Переглядів: 687 | Додав: volyn-museum | Рейтинг: 3.6/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]